2019. február 16., szombat

Kúrmászana

4.62 Kúrmászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"23. Kúrmászana (teknőspóz) (4.62)
Ez a póz 16 vinyászából áll. A 7., 8., 9. és a 10. vinyászák mutatják az ászana szampúrna szthitijét (teljes állapotát. A képen csak a hetedik vinyásza látható.
Hatásai: Megtisztítja az apána vájut; megszünteti az éjszakai magömlést. Az aranyér kezelésére is nagyon jó módszer. Ha a szabálytalan menstruációval rendelkező nők gyakorolják ezt az ászanát az összes vinyászával néhány hónapig, a méhet érintő zavarok és a menstruációs zavarok megszűnnek, és a menstruációjuk szabályossá válik.
Fontos szabály: A kúrmászanát nem szabad evés után kevesebb, mint három órával gyakorolni. Ne végezzük teli hassal.
(A kúrmászana vinyászái:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre tittibhászana pozícióba (a lábakat terpeszben hozzuk előre a karok két oldala mellett, majd ereszkedjünk le a talajra, és nyújtsuk ki a karokat két oldalra a térdhajlatok alatt. Ha a vállak leérnek a talajra, akkor a kezeinket egyenes könyökkel, tenyérrel lefelé 180 fokos szögben vihetjük ki oldalra. Ha a vállaink még nem érnek le a talajra, akkor inkább érdemes behajlítani a könyököket, és a karokat felfelé néző tenyerekkel hátrafelé vinni a lábak alatt. Egyenesítsük a térdeinket, és a lábfejeket pipáltassuk fölfelé. A combok legyenek szorosan a törzs mellett. Ez a kúrmászana szthiti.
Astau: Kilégzésre keresztezzük a lábainkat a tarkónk mögött, a fejünket bedugva a lábszárak alá, a karjainkat pedig vigyük teljesen hátra, és kulcsoljuk a derekunk mögött. Ez a szúptakúrmászana szthiti.
Nava: Belégzésre bontsuk a karkulcsolást, és a tenyereinken emeljük ki magunkat, miközben a lábaink továbbra is maradhatnak kulcsolva a tarkónk mögött, vagy pedig kiegyenesíthetjük őket tittibhászanába.
Dasa: Kilégzésre vigyük hátra a lábainkat bakászana pozícióba.
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Csaturdasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Pancsadasa: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.
Sódasa: Belégzésre egyenesedjünk fel (úrdhva-vriksászana), majd érkezzünk meg szamaszthitibe (Krishnamacharya ez utolsó vinyászát nem számolja).)

Nincsenek megjegyzések: