2019. február 24., vasárnap

Marícsjászana

4.66 Marícsjászana szannaha szthiti jobb oldal
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"26. Marícsjászana (4.66-69)
Ez huszonkét vinyászából áll. A bal és a jobb oldalon is végre kell hajtani. Tanulmányozzuk a marícsjászana szannaha szthitijét (felkészítő szintjét) a képen. Ez a szthiti a hetedik vinyásza. A marícsjászana jobb oldali pariszthitijét a második képen láthatjuk. Máricsa Maharisi arról volt híres, hogy ő hozta nyilvánosságra ezt az ászanát, ezért róla nevezték el.
Maradjunk egy ideig a hetedik vinyászában, púraka kumbhakát végezve. Ezután, végezzünk récsakát és vegyük fel a nyolcadik vinyászát. Maradjunk ebben a pózban, ameddig csak lehet. Ha elkezdenénk szédülni, akkor térjünk vissza a hetedik vinyászához, végezzünk púraka kumbhakát, hunyjuk be a szemünket és maradjunk így valameddig. A szédülés meg fog szűnni.
4.67 Marícsjászana pariszthiti jobb oldal
A kilencedik vinyásza megegyezik a hetedikkel, A 10-13. vinyászák megegyeznek a dzsánusírsászana 10-13. vinyászáival. A 14. vinyásza a marícsjászana szannaha szthiti a bal oldalon. Ezt a harmadik képen láthatjuk. A 15. vinyásza a bal oldali pariszthiti. Ezt a negyedik képen láthatjuk. A 14. vinyászában végezzünk púraka kumbhakát, és a 15. vinyászában csak récsakát. A 16. vinyásza ugyanaz, mint a 14. A 17-22. vinyászák megegyeznek a dzsánusírsászanáéval.
Hatásai: Nem engedi bekövetkezni a bénulást vagy egyéb hasonló betegségeket. A hasfal puffadása hamar megszűnik. A has mérete nem fog növekedni. Megfelelő méretűvé teszi a csípőket, és szélesíti a mellkast. A szív minden gyengesége megszűnik, és a szív meg fog erősödni. A gyakorlónak sohasem lesz sárgasága vagy egyéb májbetegsége. Csak a terhes nőknek nem szabad végezniük ezt a pózt."
(A marícsjászana vinyászái:
4.68 Marícsjászana szannaha szthiti bal oldal
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre marícsjászanába, vagyis a jobb lábat húzzuk talpra, és bentről kifelé kulcsoljunk a jobb karral a lábunk körül, majd fogjuk meg a bal csuklónkat a derekunk mögött (szannaha szthiti, 4.66).
Astau: Kilégzésre hajoljunk mélyebbre a marícsjászanában (pariszthiti, 4.67).
Nava: Belégzésre emeljük fel a mellkast, de még ne bontsuk karkulcsolást.
Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat a levegőbe úgy, hogy a bal láb nyújtva van, a jobb lábszárunk viszont a jobb felkarnak támaszkodik (utpluthi), majd vigyük hátra a mindkét lábat, lehetőleg a talaj érintése nélkül.
Ékádasa: Kilégzésre érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
4.69 Marícsjászana pariszthiti bal oldal
Csaturdasa: Belégzésre ugorjunk előre marícsjászanába, vagyis a bal lábat húzzuk talpra, és bentről kifelé kulcsoljunk a jobb karral a lábunk körül, majd fogjuk mag a bal csuklónkat a derekunk mögött (szannaha szthiti, 4.68).
Pancsadasa: Kilégzésre hajoljunk mélyebbre a marícsjászanában (pariszthiti, 4.69).
Sódasa: Belégzésre emeljük fel a mellkast, de még ne bontsuk karkulcsolást.
Szaptadasa: Belégzésre emeljük ki magunkat a levegőbe úgy, hogy a bal láb nyújtva van, a jobb lábszárunk viszont a jobb felkarnak támaszkodik (utpluthi), majd vigyük hátra a mindkét lábat, lehetőleg a talaj érintése nélkül.
Astadasa: Kilégzésre érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Navadasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Ékónavimsatihi: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Vimsatihi: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánádszanába.
Ékavimsatihi: Kilégzésre hajoljunk előre mély uttánászanába.
Dvávimsatihi: Belégzésre egyenesedjünk fel úrdhva-vriksászanába és érkezzünk meg szamaszthitibe.)

Nincsenek megjegyzések: