2019. február 23., szombat

Szúpta kónászana

4.64 Szúpta kónászana szthiti
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"25. Szúpta kónászana (4.64-65)
Ez tizennégy vinyászából áll. A kilencedik vinyásza az ászana szthiti. A hetedik vinyászában maradjunk úgy, ahogyan a képen látható. A nyolcadik vinyásza az utpluthi. Az utpluthiból mozduljunk a második képen látható pozícióba és végezzünk récsakát. A második képen látható pozíció a kilencedik vinyásza. A kilencedik vinyásza maga a szúptakónászana szthiti. A tizedik vinyásza a csaturanga dandászana. A négy hátralévő vinyásza megegyezik a pascimóttánászana négy vinyászájával. Tanulmányozzuk figyelmesen a képeket. Ne feledjük, hogy a hasfalat be kell húzni, és bent kell tartani.
Hatásai: Megakadályozza a mahódaram dzsadjamot (vízkór, ödéma). Elősegíti a rendszeres székletürítést. Megelőzi a golyva, a nyaki mirigyek gyulladása és bármilyen kapha betegség kialakulását.Tegyük fel, hogy egy nő nem akar gyereket. Ha ezt az ászanát végzi, és a krouncsászanát is gyakorolja mellette, akkor a vágya szerint nem lesznek utódai. Ha egy nőnek hasi fájdalmai vannak a menstruáció alatt, és ezt az ászanát gyakorolja az upavista kónászanával együtt a menstruáció alatt, a fájdalma hamar meg fog szűnni."
4.65 Szúpta kónászana
(A szúpta kónászana vinyászái:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre terpeszbe (4.64. kép)
Astau: Kilégzésre helyezzük a két tenyerünket a talajra a talpak között, majd a terpeszben lévő lábakat emeljük a levegőbe úgy, hogy a belső combok az alkarokat érintik. Ez az utpluthi.
Nava: Kilégzésre helyezzük az ülőcsontokat a talajra, majd gördüljünk hátra a szúpta kónászanába (4.65. kép).
Dasa: Kilégzésre gördüljünk csakrászanán keresztül csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Csaturdasa: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába. Belégzésre egyenesedjünk fel (úrdhva-vriksászana), majd érkezzünk meg szamaszthitibe (Krishnamacharya ez utolsó vinyászát nem számolja).
A modern Ashtanga vinyásza rendszerben az álló terpesz pozíció kimarad. Lefelé néző kutyából egyből a terpesztett utpluthiba ugrunk, vagy upavista kónászana pozícióba, és onnan gördülünk hátra az ülőcsontokon.)

Nincsenek megjegyzések: