2020. szeptember 29., kedd

A nádík anatómiája

Újabb részlet a Jóga-tárávalíból:

Függelék: Jógikus anatómia

A prána fogalma központi szerepet játszik a jógában. Nem csak a lélegzetet, vagy a tudatos légzést jelenti, hanem magát az életerőt is, azt a szimptómát, mely az élőlényeket megkülönbözteti a halott, élettelen tárgyaktól. A légzés nélkülözhetetlen életjelenség, hiszen ha nem vennénk levegőt, akkor hamarosan meghalnánk. A jógában azonban a prána kifejezés az öntudatlan légzéssel szemben a tudatosan kontrollált légzésmintát jelenti, sőt, az upanisadok szerint a prána maga a tudat kifejeződése is, mint ahogyan a napsugarak a Nap kivetülései. Akkor is tudatában vagyunk a Nap létezésének, ha nem látjuk közvetlenül a napkorongot. A napfény megfoghatatlan, mégis bevilágítja a házunk belsejét az ablakon keresztül. Hasonlóképpen észlelhetjük a tudatosság jelenlétét a testben azáltal, hogy a prána mindenhol áramlik benne.

A nádík rendszere az a finom fizikai csatornahálózat, mely elszállítja a pránát a test minden részébe. A nádík hálózata az egész testet behálózza, egyes írások 72 ezer nádíról tesznek említést. Más írások szerint a test egyik felében van csupán 72 ezer nádí, megint más források szerint megszámlálhatatlanul sok nádí alkotja ezt a hálózatot.

Mint ahogyan egy fa egy magból hajt ki, és a törzse egyesíti a gyökereket és az ágait is, a nádík rendszere is egyetlen pontból, a múládhára csakrából indul ki. A jóga-írások szerint az összes nádí között három legfontosabb van: az ídá, pingalá és a szusumná. A szusumná, vagyis a központi energiacsatorna a múládhárából indul ki, és a gerinc mentén halad végig a koronacsakráig. Az ídá (Hold-vezeték) a szusumná jobb oldalán indul ki a múládhárából, a pingalá (Nap-vezeték) pedig a bal oldalából. Ezután mindegyik fő csakránál (szvádhisthána, manipúra, anáhata, visuddhi és ágjá) keresztezik egymás útját, és oldalt cserélnek, míg el nem érik a bal (ídá) és jobb (pingalá) orrlyukat.

A három fő nádí keresztezési pontjainál és eredésénél jön létre a hat fő csakra (múládhára – gyökércsakra; szvádhisthána – szakrális csakra; manipúra – köldökcsakra; anáhata – szívcsakra; visuddhi – torokcsakra; ágjá – harmadik szem-csakra), illetve a fejtetőn található az ezerszirmú lótusz, a szahaszrára csakra.

Nincsenek megjegyzések: