2020. szeptember 7., hétfő

Kapcsolataink egészsége - teszt

Az alábbi önismereti gyakorlatot ajánlott többször ismételni, mert jó visszajelzést ad arról, hogy az önmagunkon végzett munka hogyan befolyásolja a kapcsolatainkat, és a viszonyulásunkat mások felé.

1. Fogj egy papírt, és írd fel rá az összes legfontosabb kapcsolatot az életedben. Kezdd a családtagokkal, barátokkal, hozzád közel álló emberekkel és azokkal, akik fontosak neked. Utána viszont rátlérhetsz arra is, hogy a különböző lélek- vagy személyiségrészeiddel milyen a kapcsolatod, illetve "elvont" fogalmakat is felsorolhatsz, pl. test, érzelmek, szerelem, szexualitás, férfiasság/nőiség, belső gyermek, pénz, teremtés, karrier, kreativitás stb. Ha úgy érzed, hogy az összes fontosabb "kapcsolatodat" felsoroltad, lépj tovább a második pontra. Nem kell, hogy a lista teljesen kimerítő legyen, mert elképzelhető, hogy az adott időszakban kevesebb van a fókuszodban, vagy csak bizonyos dolgokon szeretnél dolgozni. 

2. Fogj egy másik papírt, és írj föl a tetejére két szót: "Őszinte" és mellé azt, hogy "Félelemalapú". Természetesen a kapcsolataidat máshogyan is kategorizálhatod, de önismereti szempontból ez a kettő lesz a legfontosabb. Írd be a két szó alá az előző oldalon felsorolt összes kapcsolatodat, ahogy a szíved diktálja. Ha később elmeditálgatsz rajta, és mégis átírnál egy-egy dolgot az egyik oszlopból a másikba, akkor tedd meg!

3. Dolgozz először az "Őszinte" kategóriába került kapcsolataidon! Gondold végig mindegyiket, és mérd fel, hogy az őszinteségen túl (ami az egyik legfontosabb összetevője az egészséges kapcsolatnak) mennyire egészséges az adott kapcsolatod más tekintetben: mennyire tartalmas, kielégítő, megbízható, inspiráló stb. Ha valamelyiken szeretnél majd dolgozni a továbbiakban, akkor írj mellé megjegyzéseket!

4. Most dolgozz a "Félelemalapú" kategóriába sorolt kapcsolataidon. Gondold végig mindegyiket, és igyekezz rájönni, hogy miben is nyilvánul meg a félelmed, amelyet ebben a kapcsolatodban érzékelsz! Mi tart vissza attól, hogy őszinte lehess ezzel a személlyel? Megéri-e feladni az őszinteséget a konfliktusok elkerülése végett? Mi történne, ha megpróbálnál őszintén kommunikálni vele? Mennyit ér ez a kapcsolat így? Mit tudsz tenni azért, hogy legyőzd a félelmeidet, melyeket ebben a kapcsolatban megélsz? Vannak-e benned feldolgozatlan traumák, melyek ezt a kapcsolatot "mérgezik" vagy diszfunkcionálissá teszik? Érdemes-e dolgozni a kapcsolat javításán, fejlesztésén, vagy pedig valójában függőségben vagy, és a kapcsolat inkább elvesz tőled, mintsem hogy adna? Gondold végig mindkét oszloppal kapcsolatban, hogy mindegyik kapcsolat megéri-e a befektetett munkát, vagy éppenséggel elhanyagolod, és többet kellene törődnöd velük? Ha arra jutsz, hogy csak megszokásból vagy ko-dependenciából tartod fenn a kapcsolatot, és nem ad neked semmit, akkor gondold végig, hogy van-e bátorságod megszüntetni, vagy pedig megtölteni igazi tartalommal!

5. A kapcsolatokkal való munka célja. A fent felsorolt feladatok meglehetősen nagy terjedelműek, munka- és időigényesek is lehetnek, tehát nem biztos, hogy egy nap alatt kielégítően foglalkozni tudsz mindegyikkel. A kapcsolatokon végzett munka nem csak abból áll, hogy végiggondolod magadban, kivel hányadán állsz, hanem valós találkozásokat, kommunikációt, egymással való foglalkozást, együtt töltött időt, tevékenységeket is magába foglal. Alaptézisként megjegyezheted, hogy a nem fektetsz munkát a kapcsolataidba, akkor ne számíts működő és egészséges kapcsolatokra. Az idealisztikus cél az lehet, hogy idővel minden kapcsolatod átkerüljön az "őszinte" kategóriába, és egyre kevesebb félelemalapú kapcsolatot tarts fenn. Ez persze nem a kényelmetlen dolgok előli menekvést jelenti, hanem inkább a szembenézést a félelmeiddel, melyek a legyőzésük után a kapcsolataidból is elillannak. 

Ne lepődj meg, ha a kapcsolataidon végzett tudatos munka során az egész kapcsolatrendszered megváltozik, átértékelődik, egyese eltűnnek mellőled, míg mások megjelenek az életedben. A makrokozmosz mindig a mikrokozmosz tükörképe, tehát a külső kapcsolatrendszereid változása a belső folyamataid fvisszatükröződései lesznek. Megjelölhetnénk azt is célként, hogy miután minden kapcsolatod átkerült az "Őszinte" kategóriába, azt is nyugodt lélekkel oda tudd írni mindegyik mellé, hogy "egészséges". Ha a kapcsolataid között nagyon kevesen vannak, vagy ellenkezőleg, nagyon sokan, de senki sem igazán fontos, akkor érdemes elgondolkodni a mennyiség és minőség arányán is, illetve felmérni azt, hogy akik a számodra fontosak, azok számára te is hasonlóan fontos vagy-e. Van-e megfelelő arányú és spontán viszonzás a kapcsolataidban, vagy egyoldalúan kihasználnak téged sokan, esetleg ellenkezőleg, te használsz mindenki mást, miközben érzéketlen vagy az igényeikre. Az őszinte kommunikációnak az is fontos részét képezi, hogy másokat meghallgass arról hogyan látják a hozzád fűződő kapcsolatukat. A kapcsolataidon és a személyiségeden végzett munka gyakran az egész életedet felöleli, és sohansincs vége. 

Nincsenek megjegyzések: