2020. szeptember 14., hétfő

Az Árnyék 13 típusa

Folytatjuk az Árnyék-Én témáját Matteo Sol cikke alapján. A múltkori bejegyzésben arról írtam, hogy miért fontos az Árnyék felismerése, elismerése, és tudatos integrációja a személyiségünkbe, miközben persze az azt kialakító traumákat is kezeljük. Mindannyian rendelkezünk belső démonokkal, melyek néha pár pillanatra fel is bukkannak a felszínre, megmutatják ijesztő arcukat, de az idő java részében sikerül lenyomni őket a felszín alá - félelemből, bűntudatból vagy pusztán szégyenből. Ezek a belső démonok sokféle alakkal és tulajdonsággal rendelkeznek. Némelyik félelmetesebb mint a másik, de ha elnyomjuk, és nem foglalkozunk velük, akkor mindegyik okozhat káoszt az életünkben. Az alábbiakban az Árnyék 13 típusát ismerhetjük meg, melyek néha átfedésben is lehetnek, vagy többet is felismerhetünk a tudatalattinkban. 

1. Az egoista Árnyék

Alapvető oka: ősfélelem, "nem vagyok elég jó", nem létezem, senki vagyok

Jellemzők: arrogancia, egocentrikusság, nagyképűség, tapintatlanság, önelégedettség, narcisztikus hajlam, túlzott büszkeség.

2. A neurotikus Árnyék

Alapvető oka: félelem az élettől, másoktól és önmagunktól, vágy a kontroll visszaszerzésére

Jellemzők: paranoia, rögeszmék, gyanakvás, válogatósság, követelődzés, mazochizmus, kényszeres viselkedés.

3. A megbízhatatlan Árnyék

Alapvető oka: általános félelem az élettől.

Jellemzők: zárkózott, indulatos, ledér, felelőtlen, hamis, megbízhatatlan.

4. Az érzelmileg instabil Árnyék

Alapvető oka: az az érzés, hogy erőtlen és nem szerethető; feldolgozatlan érzelmi trauma következménye

Jellemzők: hangulatingadozások, melodráma, manipulatív, hisztis, túlzott érzelmek, indulatos, változékony.

5. A kontrolláló Árnyék

Alapvető oka: alapvető bizalmatlanság az élet felé, az elhagyatottság érzése, "nem vagyok elég jó".

Jellemzők: gyanakvó, féltékeny, birtokló, főnökösködik, rögeszmés.

6. A cinikus Árnyék

Alapvető oka: védekezés a túlzott sebezhetőség ellen

Jellemzők: negatív, túlzottan kritikus, pártfogóskodik, bosszús, kötekedő.

7. A bosszúszomjas Árnyék

Alapvető oka: félelem másoktól, bizalmatlanság az élet felé, zárkózott szív

Jellemzők: könyörtelen, bosszúálló, rosszindulatú, hirtelen haragú, veszekedős.

8. A merev Árnyék

Alapvető oka: félelem az ismeretlentől, annak elutasítása, káosz, az egó halála 

Jellemzők: feszült, intoleráns, rasszista, szexista, lenézi mások képességeit, homofób, makacs, nem hajlandó kompromisszumokra, rugalmatlan, szűk-látókörű.

9. Az alkalmazkodó Árnyék 

Alapvető oka: bizalmatlanság az életben, másokban és önmagában.

Jellemzők: felszínes, ravasz, következetlen, trükkös, ügyeskedő.

10. A nemtörődöm Árnyék

Alapvető oka: elnyomott bánat, félelem és szégyen (az érzéketlenség a védekezés).

Jellemzők: Érzelmileg rideg, távolságtartó, közömbös, érdektelen, gondatlan.

11. A perverz Árnyék

Alapvető oka: elnyomott szexuális energia, esetleg feloldatlan gyermekkori traumák

Jellemzők: szadista, kéjenc, romlott, korrupt.

12. A gyáva Árnyék

Alapvető oka:  félelem, önbizalomhiány

Jellemzők: gyenge akaraterő, félénk, félős.

13. A naiv Árnyék

Alapvető oka: nem akar felnőni, az egó egyéniség-fejlődése megreked.

Jellemzők: gyermekes, kicsinyes, éretlen, illogikus, egyszerű gondolkodású, kiégett.

A fenti felsorolásban csak az Árnyék sötét oldalának típusai szerepeltek, de van egy fényes oldala is: azok a jó tulajdonságok, amelyeket elnyomunk magunkban. Például az erőállatokkal végzett munka segít az Árnyék tápláló ösztön-oldalának megélésében. 

Az önismeret útja bizonyos tekintetben olyan, mint a pokoljárás, mely számos vallásban megjelenő motívum: a főhős megjárja a tudatalattit képviselő Alsó Világot vagy Túlvilágot, majd visszatér, felemelkedik a fényre. Ha visszaemlékezünk, Jézus beavatásának egyik próbatétele az volt, hogy a Sátán (vagy a Gonosz) megkísértette. Buddhának szintén találkoznia kellett Marával, aki a buddhizmusban a démoni erőket képviseli. Az Árnyék átölelése, vagy integrációja azonban nem azt jelenti, hogy teret kell engedni bármilyen vágynak, ami felmerül bennünk. A vágy felismerése, elismerése, tudatosítása és azt azt "gonosszá" vagy destruktívvá tevő traumák kezelése eredményezi az Árnyék integrációját, az elfojtás helyett. 

Például a harag elnyomása ugyanúgy nem vezet célhoz, mint a harag kontroll nélküli kiélése. A harag jelenlétét azonban el kell fogadni, felelősséget kell vállalni azért, hogy hogyan, milyen irányba csatornázva éljük meg és engedjük a felszínre törni, anélkül, hogy pusztítást okozna a személyiségünkben vagy az életünkben, kapcsolatainkban. Ennek eredményeképpen ezek a sötét erők elveszítik félelmetes jellegüket és az uralmukat is a személyiségünk felett. 

Az Árnyék elfogadása felé vezető úton nagyon fontos az őszinteség, mely elvezet az eddig tagadott vagy a saját tudatunk elől elrejtett személyiség-részeink megismeréséhez és elfogadásához. Ehhez az önmagunk feletti ítélkezést, a megfelelési kényszert és sokféle dogmából kialakult hiedelemrendszereinket is meg kell tudni haladni. 

Az önszeretet és a lélekrészek teljes integrációja felé vezető úton meg kell tanulnunk őszintén szembenézni az Árnyék-énünkkel, és bátran alámerülni a tudatalattink sötét, sejtelmes vizeibe. Máskülönben, amikor másokban találunk hibákat és elítéljük őket árnyék-tulajdonságaik miatt, lényegében saját képmutató lelkünk fölött mondunk ítéletet. 

A képmutatást sajnos sok esetben a vallások és a spirituális mozgalmak is erősítik bennünk, mivel az Árnyék-énünk elfogadása helyett annak elutasítására, legyőzésére, megsemmisítésére, vagy a "bűneink miatti vezeklésre" intenek. Holott a vezeklésnek, az aszketikus gyakorlatnak nem a bűneink felett érzett kesergés és valamiféle megváltó bűnbocsánat kikönyörgése lenne a célja, hanem a diszkomfort és az erőfeszítés felajánlása a bölcsességért és az erőért cserébe, amit a Szellemvilágtól kapunk, ha elfogadják áldozatunkat vagy felajánlásunkat. A lélek "tisztulása" és a lélekrészeink integrációja párhuzamosan megtörténik a folyamat közben, ha a megfelelő mentalitással álltunk neki. 

Az Árnyék-Én-t tehát el kell fogadni, és meg kell ismerni a tudatos éberség és mély őszinteség, mondhatni elhatárolódás nélküli tárgyilagosság állapotában. A spiritualitás útján hiteles személlyé kell válnunk, ehhez pedig a lényünk minden részét el kell fogadni, és össze kell egyeztetni egymással. A harmadik részben az Árnyék-Én integrálásáról lesz szó.

Nincsenek megjegyzések: