2020. szeptember 19., szombat

Jóga és egészség

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Az ászanák magyarázatai

Uttánászana
Ardha baddha padmóttánászana
Pascsimóttánászana
Dzsánusírsászana
Upavista kónászana
Baddhakónászana
Szúpta pádángusthászana
Szúpta páda pársvángusthászana
Baddha padmászana
Návászana
Bakászana
Kúrmászana
Szúptakónászana
Marícsjászana
Niralamba szarvángászana
Dvipada sírsászana
Jóganidrászana
Buddhászana
Dúrvászana
Trivikramászana
Gandabhérundászana

Ellenőriztem az uttánászanát, pascsimóttánászanát és a dzsánusírsászanát. A magyarázatok azonosak a Jóga-makarandában megadottakkal.

Speciális instrukciók

El kell hinnünk, hogy a nyolc jógánga – a jama, nijama, ászana, pránájáma, pratjáhára, dháraná, dhjána és a szamádhi a legjobb utat jelenti a bhakti (odaadás) szádhanája (lelki gyakorlata) felé, és el kell kezdenünk a gyakorlásukat.

Az ember nem tud fejlődni csupán az evés, alvás és szexuális öröm által. Ezt az állatok is ugyanúgy megtapasztalják. A dzsívátmá és a Paramátmá lényegének felfedezése mellett törekednünk kell, arra, hogy olyan energiája tegyünk szert, mely megvédi az elmét még a gyors természetes változásoktól is. Annak a Paramátmának az utasításai alatt kell élnünk, mely mindenhol jelen lévő, mindent átható, mindentudó, a legkiemelkedőbb tulajdonságokkal rendelkezik, és aki védelmezi azokat, akik közelednek hozzá, és úgy kell ingó és ingatlan vagyonra szert tenni, hogy ellene mennénk a szentírások előírásainak, és fogadalmat kell tenni, hogy a szolgálatunk gyümölcseit visszaajánljuk Neki, és mindezt egó nélkül kell képviselni a világban. Ne hallgass azokra, akik azt mondják vagy írják: „Isten nem létezik, egy nagy humbug az egész!” A jóga gyakorlóinak és tanítóiknak nyíltan vállalniuk kell a két legfontosabb nijamát, melyek olyanok, mint az életerő ebben a világban – A brahmacsarját (nőtlenségi fogadalom) és a pativratját (házassági fogadalom). Ne felejtsük el, hogy az embereket gyötrő különböző betegségek főleg a túlzott evésnek, ivásnak és szórakozásnak köszönhetőek. Fogyasszunk vegetáriánus ételt, csak az igazságot mondjuk és hetente egyszer gyakoroljuk a csendet (ne beszéljünk). 15 naponta tartsunk egy böjtnapot és legyünk jó kedélyűek.

Az élet kényelmeinek élvezetére lehetőséget adó fő tényező a jó egészség áldása, ezzel mindenki egyetért. Tudván, hogy a „jógászana a legfontosabb képesség, mely nagy befektetés nélkül biztosítja a jó egészséget, és amely az összes kaszt és társadalmi csoport számra elérhető”, Bharata (India) nagy ősei számos kiemelkedő írást hagytak hátra, hogy gyakorolhassunk a javasolt nijamák alapján és élvezhessük a gyakorlás gyümölcseit."

Nincsenek megjegyzések: