2020. szeptember 20., vasárnap

Az ászanák sokasága

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

A jóga-szádhanának ez az útja nem egy új dolog, amit most fedeztek fel. Ezek a gyakorlatok, melyek sok ezer éve ismertek voltak a Védák és a Puránák tanúsága szerint, rekonstruálva lettek. Mi alapján állítjuk mindezt? A Srí Bhagavad-gítá, melyet a világ minden embere elismer, nem elegendő?

A jógászanák és a testi jólét közötti szoros kapcsolatról:


hathaszja prathamángatvád ászanam púrvam ucsjaté
kurját tadászanam szthairjam árógjam csánga-lághatvam /Hatha-jóga Pradípiká 1.19/

Az ászana a hatha-jóga elsődleges tagja. Az ászanát a szilárd testhelyzet, ez egészség és a végtagok könnyedségének elérése érdekében kell gyakorolni.

Csakis a jógászana teszi lehetővé az emberek számára, hogy hosszú életet éljenek, egészséges testtel és intellektussal, mivel optimalizálja a prána, apána, vjána, udána, szamána és a tíz másik életlevegő akadálytalan áramlását, valamint megtisztítja a legfontosabb nádíkat, mint az ídát, pingalát, púsát és jasaszvinít. Szvátmáráma Jógí azt mondja: „A test és az indriják (érzékszervek) egészsége nélkül a vájuk szabályos áramlása nem fog megvalósulni, ezért rendszerezve leírom a jógászana kramákat és a gyakorlásukból származó előnyöket.”

Ennek az alapja: tató dvandvánabhigatah (Jóga-szútra 2.48). Aki gyakorolja a jógángászanát, azt nem zavarja a hideg, szél, nap, boldogság, bánat vagy a váta, pitta és kapha zavarai Maharshi Bhagavat Patandzsalí szerint.

Sok ezer éve ezek a jógánga szádhanák bevett szokásként terjedtek, mindenféle ellenállás nélkül. Az a véleményem azonban, hogy nem a mi kötelességünk, hogy kitaláljuk, miért tűntek el ezek a szokások mostanra.

A jóga-darsana és egyéb sásztrák leírták:


Jama – 5 -féle
Nijama – 5 -féle
Ászana – számtalan
Pránájáma – 128-féle
Pratjáhára – 2 -féle
Dháraná – 2 -féle
Dhjána – 2 -féle
Szamádhi – 8 -féle

A jógászanák a jógánga szádhana harmadik lépését alkotják. Azt a szádhana gyakorlatot, mely a dháranát, dhjánát és a szamádhit kombinálja, szamjamának nevezik a Jóga-szútra szerint (3.4): trajamékátra szamjamah. Ebből a jógik felfedezhetik mindazt, amit a szem nem lát. A jógászanák száma végtelen, ezt a Dhjána-bindu Upanisad is egyértelműen kijelenti, melyben az Úr Siva and spirituális tanácsot Párvatínak: ászanáni csa távanti javattó dzsíva-rasajah: “ahány féle élőlény létezik, annyi féle ászana is van”. Ennek ellenére, sokan még mindig azt állítják, hogy csak 84 ászana létezik. A Hatha-jóga Pradípiká, ami egy alapvető jóga-szöveg, kijelenti:


vaszisthádjais csa munibhir matszjéndrádjais csa jógibhir
angíkritányászanáni kathjanté káni csinmajá /1.20/

Le fogok írni bizonyos ászanákat, amelyeket az olyan bölcsek alkalmaztak, mint Vaszistha, és az olyan jógik, mint Matszjéndra.”

Vaszistha és más bölcsek, valamint Matszéndranátha és Górakhnátha és más jógik is elfogadták, hogy számtalan jógapóz létezik. Nem megböbbentő-e mégis, hogy egyesek továbbra is erősködnek, hogy csak 84 póz létezik?"

Nincsenek megjegyzések: