2020. október 28., szerda

A Csakana szimbólum

Az inkák és az andoki kultúrák egyik lepgelterjedtebb és elgalapvetőbb szimbóluma a Csakana, vagy inka kereszt. Paru és Bolívia számos monolitikus műemlék-helyén és szakrális helyén is megtalálható ennek a keresztnek az ábrázolása vagy kőbők kifaragott formája. A tizenkét sarokkal rendelkező kereszt a "Dél keresztje" csillagképet is szombolizálja, mely a déli féltekén ugyanazt a szerepet tölti be, mint nálunk a Sarkcsillag. 

A csakana ábrázolását az inka birodalom olyan romjainál is megtalálták, mint Machu Picchu, Pisac és Ollantayambo, de a legrébebbi ábrázolás a Boliviában található Tiwanakuból származik. A csakanát gyakran úgy állítják fel, hogy csak a fele látszik ki a földből, és a másik fel árnyékként vetül ki, amikor rásüt a nap. Ez a fele a láthatatlan Alsó Világot jelképezi. A felső rész Virakocsa, a Teremtő, az alós rész pedig Pacsamama, a Teremtés. A Nazca vonalak között is felismerhető a csakana dupla rajzolata. 

A Csakana szimbolikája

A Csakana keresztjének négy külső csúcsa a négy égtájat és a négy elemet képviseli: A fölső az észak, a levegő elem és a téli napforduló (június 21 a déli féltekén), a jobb oldal a kelet, a tűz elem és az őszi napéjegyenlőség (március 21), az alsó vége a dél, a föld elem és a nyári napforduló (december 21), a bal oldala pedig a nyugati irányt, a víz elemet és a tavaszi napéjegyenlőséget (szeptember 21) képviseli. 

Ha a négy kiálló kereszt véget nem vesszük


figyelembe, akkor egy négyzetet látunk, mely a Hanak Pacsát (a Felső Világot) képviseli, erőállata a kondor vagy sas. A négyzetben egy kör található, mely a Kaj Pacsát, vagyis a Középső Világot jelképezi, erőállata a jaguár vagy puma. A körön belüli, csúcsával felfelé mutató háromszög az Ukhu Pacsát, vagyis az Alsó Világot jelképezi, erőállata a kígyó. A középső kör, illetve lyuk az átjáró a három világ között, erőllata a kolibri. Ez a kör alakú nyílás az a szimbolika, amit a Pi-kő is képvisel. A középső nyilás Cuzco-t, az Inka birodalom fővárosát, a világ köldökét is jelképezi, míg a négy széle a Cuzco-t körülvevő négy tartományt, valamint a Dél Csillaga csillagkép négy fő csillagát is képviseli. 

A csakana tizenkét csúcsa nem csak az inka hónapokat és ünnepeket, hanem a tudatosság fejlődésének térképét nyújtó tizenkét andoki kódot is képviseli:

1. Feltétel nélküli szeretet energiája 

2. Integritás energiája 

3. A Létezés energiája 

4. Önmagunk elfogadásának energiája 

5. A teremtés energiája 

6. A tiszta erő energiája

7. Az irányok energiája

8. A védelem energiája

9. A remény energiája

10. Az emberi érték energiája

11. A bőség energiája

12. A jövő felé haladás energiája a múlt helyett 

Nincsenek megjegyzések: