2020. október 17., szombat

A jógaoktatás kritériumai

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"A jógánga gyakorlása emellett megszüntetheti a testi betegségeket, a mentális zavarokat, és megtaníthat a különbségre a dzsívátmá, Paramátmá és a teljes univerzum között.

(Megjegyzés: Az indiai filozófiai iskolák e három elv kapcsolatát vizsgálják: az egyéni tudatosság (dzsívátmá), az Abszolót tudatosság (Paramátmá vagy Brahman) és a Teremtés vagy az Univerzum (Dzsagat). Az advaita (nonduális) védánta filozófia megközelítésében a dzsíva azonos a Brahmannal, és a Brahman az egyetlen valós létező, míg a dzsagat és a dzsíva egyéni létezése egyaránt illúzió. A dvaita (dualista) védánta filozófia viszont kifejezetten a különbségeket hangsúlyozza nem csak a három elv között, hanem az egyes elvek különböző megnyilvánulásai között is (például az egyik dzsíva különbözik a másiktól, az egyik anyagi megnyilvánulás különbözik a másiktól, és a Paramátmá különböző megnyilvánulásai (avatárjai) is különböznek egymástól. A védánta filozófia többi irányzata az egyidejű azonosság és különbözőség elvét hangsúlyozzák a három elv között. Mindegyik iskola a Brahmant vagy Paramátmát tekinti az ősforrásnak, melyből a másik két elv kiárad.)

Láttuk, hogy a testi és mentális problémák gyógykezelését képesített tanárok tanítják orvosi iskolákban. Nem egyértelmű-e mindenkinek, hogy ha hozzáértés nélkül kezeljük ezeket a problémákat, az veszélyes lehet?

A jógángászana gyakorlása és tanítása közben tudnunk kell, hogy melyik ászanát és pránájámát kinek oktassuk, hány napig, melyik betegségre, hány belégzésig és kilégzésig, mennyi ideig tartsuk ki az adott ászanát? Mely ászanák ajánlottak túlsúlyos egyéneknek? Melyek ajánlottak vékony embereknek? Mikor lélegezzünk be és ki, és mennyi ideig? Nincs-e szükségünk olyan tanítókra és bemutatókra, akik ismerik ezeket a titkokat? Szükség lehet valamennyi emberre, aki csak bemutatni tudja az ászanákat. Viszont, ha nem tanulják meg ezeket a titkokat, és csak bemutatózni akarnak, annak nem sok haszna lesz.

A jóga-rahaszja (a jóga titkai), rága-rahaszja (a zene és a dallamok titkai), rádzsa-rahaszja (ez uralkodás titkai), dámpatja rahaszja (a házasélet titkai) mind nagyon bizalmasak. Nem túl bölcs dolog anélkül gyakorolni őket, hogy tisztában lennénk az alapokkal. Ezt csak tapasztalt öregektől és gugurktól lehet megtanulni. De még akkor is hosszú ideig fog tartani a sásztrák szerint. Remélem, hogy a tanult emberek figyelembe veszik mindezt."

Nincsenek megjegyzések: