2020. október 3., szombat

A jógászana gyógyító ereje

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Az orvostudomány a mai napig képtelen pontosan meghatározni az embert sújtó betegségek számát. Ez lehetetlen. Az embert gyötrő betegségek a karma, a táplálkozás, az élvezetek és ivási szokások és a testalkat (túlsúlyos vagy erősen sovány és alultáplált) alapján alakulnak ki. A jógászanák gyakorlása segíthet az ilyen állapotok helyrehozatalában, és elősegíti az általános egészséget.

A jógángászana gyakorlása megszünteti és megelőzi a betegségeket, de egyúttal megnyilvánítja a dzsívátmá és paramátmá bölcsességét is a Jóga-szútra szerint:

jógángángánusthánád-asuddhi-ksajé gjána-díptir-ávivéka-khjátéh (2.28)

A jóga különböző testrészeinek gyakorlása megsemmisíti a szennyeződéseket, és felfedi a tudás és a megkülönböztetés fényét.”

Ezt tanulmányozhatjuk, hogy felülkerekedjünk a kétségeinken. Ez egy félreértés és nem a valóság, hogy mindenkinek gyakorolnia kell az összes jógászanát, vagy azon aggódnia, hogy a jóga gyakorlása lehetetlenség. Egyesek a szeptikusok hatására fejlesztik ki ezeket a félreértéseket. Az orvostudományhoz hasonlóan, a jógászanákat szintén a testalkat és az egészségi állapot alapján írják elő.

Akiket mindez érdekel, a helyzettől függően többet is megtanulhatnak róla. A kaszt, vallási hovatartozás, nem, életkor stb. nem lehet akadály. Mindenkinek szüksége van a fizikai jólétre."

Nincsenek megjegyzések: