2020. október 19., hétfő

A pi-kő és a csumpi-kövek

A Munay-ki rítusok központi szereplője a pi-kő, ami egy gyűrű vagy tórusz alakú kő, a közepén egy lyukkal. A pi-kö fánkhoz hasonló formája a nyolcadik csakra, vagyis a Virakócsa formáját idézi. A Munay-ki rítusok átadásához és gyógyításhoz is használják, és aki megkapja mind a kilenc rítust, az kap egy pi-követ is, melyet a rítusok továbbadásánál fog használni. 

A fenti ábrán egy antik kínai jade-kő látható, ugyanezzel a formával. A gyűrű a végtelenség és a teljesség szimbóluma, a saját farkába harapó kígyót is képviseli. Ugyanakkor a tórusz alak az egyéni Fénylő Energiamező és az Univerzális Energiamező formáját is képviseli. Számomra a Pi-kő formája a Csakana szimbólum közepén található lyukat képviseli, de erről majd a következő bejegyzésben lesz szó. 

A szertartások során az energia a pi-kő közepén található lyukon áramlik át, és utána körbefordul, így egy háromdimenziós körgyűrűt alkotva, melyen körbe-körbe áramlik. Egyik lélekutazásban azt láttam, hogy a Yotengrit teremtéselméletében szereplő kettős örvény találkozási pontja körül forgott a pi-kő formája, és védelmezte a női-férfi princaípiumok egyesülése által létrejövő teremtést Ármán, vagyis a rossz befolyásától. 

Az ember egyéni energiarendszerében szintén található egy középső energiacsatorna, melyen egyszerre áramlik fölfelé és lefelé az energia, és a gyökér-, illetve koronacsakrán keresztül kilépve körbeáralmanak a Fénylő Energiatestünk körül, ismét tóruszt alkotva. 

A pi-kő az Ouroborost, vagyis a Fény-kígyót is képviseli (Quetzalkoatl, a Tollaskígyó a maja mitológiában vagy Ngalyod, a szivárvány-kígyó az ausztrál bennszülöttek mondáiban). Az Ouroboros folyamatosan felfalja és így újrateremti saját magát, a lélek evolúcióját képviselve. A Fénykígyó minden dolog örök összekapcsoltságát és egymásba alakulását, az élet, halál és újraszületés ciklusát is képviseli. A DNS-spirál felülnézetből szintén egy körgyűrűt alkot. 

A Q'ero sámánok úgynevezett Khuya köveket használnak a beavatásokhoz, melyek között gyakran előfordul a gyűrű, vagy középen lyukas kereszt, csillag alakú kő. A pi-kő valószínűleg ebből származik, bár a neve maximum a Pi számhoz kapcsolható, a quechua nyelvben nem szerepel. A pi-kövek általában meteorit-kőből, hematitból vagy vulkáni kőzetből készülnek, melyeket az Andokban bányásznak. De Alberto Villoldo rendszerében bármilyen nemes kristályból készült Pi-követ lehet használni (pl. jáspis, achát, szodalit, hegyikristály stb.)

A q'ero paqosok úgynevezett csumpi-köveket is használnak, melyeket a csakrák (nawik), illetve a csumpik (energia-övek) tisztításához, gyógyításához, energetizálásához használnak. Az övekről bővebben lesz még szó az "Erő övei" rítus kapcsán, most pedig nézzünk meg egy csumpi-kő szettet! Ez alapvetően hét kőből áll, és a hét Aput (szent hegyet) képviseli. Meteorit, alabástrom vagy márvány az alapanyaga, és a kövek meg vannak faragva. Egycsúcsútól hétcsúcsúig terjed a csakra-szett az alábbiak szerint:

1 csúcs - gyökércsakra (Apu Ausangate)
2 csúcs - szakrális csakra (Apu Salkantay)
3 csúcs - napfonat-csakra (Apu Pachatusan)
4 csúcs - szívcsakra (Apu Wuanakaury)
5 csúcs - torokcsakra (Apu Saqsaywaman)
6 csúcs - harmadik szem (Apu Wakaywillka)
7 csúcs - koronacsakra (Apu Macchu Picchu)

Nincsenek megjegyzések: