2020. október 24., szombat

A vinyásza és az ászanák

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Minden jógászanának van hozzárendelt krijászanája. Mindegyik ászana után, a fájdalom megelőzése és az energiaképzés érdekében mindig végre kell hajtani a krijászanát. Sokan nem tudnak erről a titokról és ezért szenvednek, majd abbahagyják a jógászana gyakorlását, és kijelentik, hogy a jóga gyakorlása haszontalan. Ezért azoknak, akik szeretnék gyakorolni és tanítani a jógászanát, megfelelően meg kell érteniük a hozzá rendelt pratikrijákat, és utána kell gyakorolni. Például a púrvászana a mukhjászana pratikrijája, a múlászana pedig a pascsimóttánászanáé.

(Megjegyzés: Itt Krishnamacharya valószínűleg a póz/kontrapóz párokra gondol, melyeket egymás után szoktak gyakorolni az ászana-sorozatokban. A vinyászát, vagyis a két pózt összekötő mozdulatsort is tekinthetjük krijászanának.)

Emlékeztetőül

Sok száz évvel ezelőtt a jóga gyakorlása ugyanolyan népszerű volt, mint a Védák. A gyakorló erejétől függően lehet szamantraka (mantrákkal, imákkal együtt végzett) vagy amantraka (védikus himnuszok nélküli). Most csak bizonyos emberek ismerik ezeket. Az upaníták (akik megkapták a bráhmanák szent zsinórját és tanulmányozzák a védikus filozófiát és szövegeket) mindkettőre fel vannak hatalmazva. Az anupaníta csak az amantraka jógára van felhatalmazva.

Mint ahogy a gandharva-védát (klasszikus zenét) hét különböző hangjegy által lehet megérteni, a négy Védát udatta, anudatta és szvánta részekre lehet osztani; a mantrákat anga-nyászára, kara-nyászára és vjápaka-nyászára, a jógánga harmadik lépcsőfoka, melyet jógászanának neveznek, a vinyászában gyökeredzik és a vinyászával együtt szokták gyakorolni. Már csak néhány ember ismeri ezt a gyakorlatot.

Egyes honfitársaink azonban itt, Bhárata országában, mások nyomásának engedve, elfelejtik mélyen gyökerező szokásainkat, ami az öltözködést, nyelvet, étkezést, italokat, fürdést és a szandhjavandana (napi háromszori imák éneklése) gyakorlását. Hasonlóan, ha azt mondjuk, hogy az emberek elfelejtik a vinyászát, ami együtt jár az ászana-gyakorlással a jógánga harmadik szintjén, az nem helytelen."

Nincsenek megjegyzések: