2020. október 23., péntek

A négy templom

Két meditációt is tanultunk már az andoki Q'ero sámáni hagyományból Pumától. Az egyik egy védelmező és tisztító technika, melyet a következőképpen kell végrehajtani: 

1. Kristály-meditáció

A meditációt végezhetjük ülve vagy állva is. Képzeljünk magunk köré egy hatalmas hegyikristályt, melynek kristályrácsán belül vagyunk, és az oldalai mindenfelől körülvesznek! Ez megvéd a negatív energetikai hatásoktól. Helyezzük a jobb tenyerünket a szívünkre, a balt pedig a napfonatra. A koronacsakránkon és a talpainkon keresztül, belégzéssel együtt szívjuk magunkba a számit, vagyis a fényes, tiszta energiát, és hozzuk le a szívcsakránkba. A napfonatba hozzuk fel a hucsát, vagyis mindazt a nehéz, kaotikus energiát, ami összegyűlt a poqpó-nkban, vagyis az energiamezőnkben. Kilégzés közben igyekezzünk a hucsát átalakítani fénnyé, és úgy kilélegezni, ezzel áldást hozva az univerzumra. Egyszerűbb lenne belélegezni a számit és kilélegezni a hucsát, de ezzel a kaotikus energiát a környezetünkre sugároznánk. Ehelyett némi gyakorlással megtanulhatjuk annak átalakítását számivá. Az andoki hagyomány szerint a Felső Világ (hanak pacsa) kizárólag számiból áll, az Alsó Világ (ukhu pacsa) csak hucsából (nehéz energiából, mely azonban az Alsó Világban harmonikusan tud megnyilvánulni), a Középső Világ (kaj pacsa) pedig a kettő keveréke, mégpedig a kaotikus hucsát a Középső Világban az ember hozza létre. A q'ero sámán feladata az ajni, vagyis az egyensúly elérése, aminek érdekében a hucsát átalakítja számivá önmaga ás mások energiarendszerében, vagy az olyan helyeken, ahol az felgyűlt. Miközben belélegezzük a számit és kilélegezzük a számivá átalakított hucsát, mondjuk ki: "Isteni szolgálatban vagyok!" A szolgálat elsődlegesen a kaotikus energia átalakítását és az egyensúly helyreállítását jelenti a Szellemvilág segítségével.

2. A négy templom

A második meditációs gyakorlatban négy gömböt képzelünk el a testünkön belül, ez a négy templom. Az első a gáttól a köldökig tart, és ebbe a gömbbe, vagy telmplomba a tűz elemet hívjuk meg. A tűz átalakító hatása elősegíti az alsó csakrákban található blokkok feloldását, és sok mindent meg tud tanítani. A második templom a köldöktől a rekeszizomig tart, és a föld elemet hívjuk meg bele. A föld elem a stabilitást, a kapcsolódást segíti elő. Sok olyan folyamatot tudunk harmonizálni a föld elem segítségével a harmadik csakra területén, ami az Alsó és Középső Világ, illetve a tudatos és tudatalatti énünk közötti kapcsolatból áll össze. A harmadik templom a mellkasban, a rekeszizomtól a torok tövéig terjed. Ide a levegő elemet hívjuk meg, mely a szabadságot, könnyedséget képviseli. A negyedik templom a torok tövétől a fejünk tetejéig terjed, ide pedig a szent víz elemet hívjuk meg. Ez a tisztaságot és a termékenységet, kreativitást képviseli. Amikor az egyes templomokat megtöltöttük az adott elemek minőségével és energiájával, a fejünk tetején keresztül négy fénysugarat is lehívhatunk a Napból. Az alsó templomba a pirosat, a másodikba a sárgát, a harmadikba a zöldet, és a negyedikbe, a fejbe a kék fánysugarat hívjuk be. Ne csak az egyes elemek minőségére és energiájára hangolódjunk rá, hanem a fénysugarak minőségét és gyógyító hatását, tanítását is próbáljuk érzékelni. Dolgozhatunk egy alkalommal egy templommal vagy egy fénysugárral is, nem szükséges mind a négyet behívni egyszerre.

Nincsenek megjegyzések: