2020. október 31., szombat

A testalkat szerinti gyakorlás

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Szamakája (a testalkatból eredő megfontolások)

Ez a nyolcfokú jóga-gyakorlás fontos jellemzője. A mi földünkön, Bharata földjén háromféle ember él: a szthúla, krusa és a vakra. A szthúla a túlsúlyos típus, a krusa a sovány és nyúlánk, a vakra pedig a görbe, hajlott. A hajlott test abnormális állapot, betegség. A túlsúlyos testalkatúak hajlamosak a rövid és felszínes légzésre. Bár a sovány alkatúak képesek mélyen lélegezni, hamar elfáradhatnak. A görbéknek nehezen megy a végtagok nyújtása. A hajlítás és nyújtás nélkül ennél a testalkatnál nem biztosítható a megfelelő vér- és oxigénkeringés. Ez a túlsúlyosakra és a vékonyakra is érvényes. A jóga gyakorlása a mély légzés különböző változataival, a langhana-krijával és a brahmana-krijával megszüntetheti ezeket a torzulásokat, erőt és szépséget adhat.

Mostanában olyan embereket látunk, akik rendkívüli túlsúllyal és szívproblémával is rendelkeznek. Olyan embereket is látunk, akik alultápláltak, és ezért vékonyak. Egyeseknek nehéz élet jutott osztályrészül, és az utcákon nőttek fel gyerekkoruktól, és megnyomorodtak. Ennek fő okai a túlzott evés, a sok száraz étel evése és más egészségtelen szokások.

A jógángák gyakorlása a megfelelő vinyászával mindhárom típusú test-torzulást megszünteti és normalizálja. A szamakája nagyon fontos a jógánga gyakorlói számára, ahogy a Bhagavad-gítá (6.13) is kijelenti: „szamam kája-siro-grívam” („amikor a törzs, a nyak és a fej egy vonalban vannak”). Minden gyakorlás után szamaszthitiben kell állnunk és össze kell tennünk a kezünket a mellkas előtt, az ísta-dévatánkhoz (választott istenségünkhöz) imádkozva. Tekintsük át ezt az illusztrációt! A szamaszthiti pozíció, melyben a szamakája gesztust végezzük, boldogságot eredményez. Egyes emberek nagyon hamar jártassá válnak bizonyos jógánga ászanákban, míg mások számára tovább tart. Ne keseredjünk el! Tanulmányozzuk Patandzsalí Jóga-szútráját (1.14):

sza tu dírgha-kála nairantarja-szatkárászévitó dridha-bhúmih

Csak azután szilárdulunk meg a gyakorlásban, hogy hosszú ideig, megszakítás nélkül, és odaadással végezzük.”

Ha helytelenül használjuk az izmokat, akkor a bal és jobb oldali izmok funkciója felcserélődhet. A vinyásza-gyakorlás ezt helyrehozhatja."

(Magyarázat: A jógában nagy fontosságot tulajdonítanak a testfelek szimmetrikus működésének, és ezért törekedni kell a féloldalas pózok helyes és pontos végrehajtására mindkét oldalra. A három testalkaton túl az egyes gyakorlók betegségei, egészségi állapota és a gyakorlások célja is meghatározhatja, hogyan szabjuk testre a gyakorlásukat. Krishnamacharya a légzést említi az egyik alapvető szabályozó eszköznek. A langhana-krijá a testsúly csökkentését irányozza elő. Ilyenkor a légzésben a kilégzés és a kilégzés utáni légzésszünet dominál, míg a brimhana-krijá a sovány, alultáplált test gyarapodását hivatott elősegíteni a hosszabb belégzés és belégzés utáni légzésszünet hangsúlyozásával.)

Nincsenek megjegyzések: