2020. október 11., vasárnap

A hiteles gyakorló és jógaoktató

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"A Svétasvatárá Upanisad szerint azok, akik rendszeresen végzik a jógánga-szádhanát, és betartják a nijamákat, megszabadulnak a halálfélelemtől és a betegségekkel szembeni félelemtől.

pithivjaptédzsó'nilakhé szamutthité pancsátmaké jógaguné pravritté
na taszja rógó na dzsará na mritjuh práptaszja jógágnimajam saríram (2.12)

Amikor a jóga ötféle felfogása, mely az elmének a föld, víz, tűz, levegő és éter elemre történő koncentrációjából fakad, megjelenik a jógi előtt, akkor a teste a jóga tüzéből álló testté válik, és nem érintheti meg a betegség, öregkor vagy a halál.”

Ez érvényes azokra, akik gyakorolták a jógát és elérték a divja tédzsa sarírát (isteni és ragyogó testet) – práptaszja jógágnimajam saríram (lásd a fenti versben).

laghutvam-árógjam-alólupatvam varna-praszádam szvaraszausthavam csa
gandhah subhó mútra-purísam-alpam jóga-pravrittim prathamám vadanti
(2.13)

  1. laghutvam – a test könnyedsége

  2. árógjam – egészség (mentesség a betegségektől)

  3. alólupatvam – mentesség a szomjúságtól (az érzékszervek késztetései feletti uralom)

  4. varna praszádam – tiszta testszín

  5. szvara szausthavam csa – szép hang

  6. gandhah subhah – kellemes testszag

  7. mútra-purísam alpam – lecsökken a vizelet és széklet mennyisége

jóga-pravrittim prathamám vadanti – akik helyesen gyakorolják a jógánga-szádhanát, először ezeket az eredményeket fogják elérni.

Azt mondják, hogy a jógában elért siker első jelei a test könnyedsége, az egészség, a szomjúság megszűnése (az elme elégedettsége), a tiszta testszín, szép hang, kellemes illat és a kiválasztott vizelet és széklet mennyiségének lecsökkenése.”

Nem tévedés azt mondani, hogy akik csak képeskönyveket nézegetve tanulják a jógát, azok tévúton járnak. A Hatha-jóga Pradípiká szerint azok fogják elérni a kívánt eredményt, akik egy képesített tanártól tanulnak:

évamvidhé mathé szthitvá szarva-csintá-vivardzsitah
gurúpadista-márgéna jógam éva szamabhjaszet /1.14/

Egy ilyen szobában elhelyezkedve és minden aggodalomtól megszabadulva a jóginak meg kell kezdenie a gyakorlást a guru utasítása alapján.”

Nagyon jó hír, hogy látjuk a jógángászana gyakorlását bemutató és tanító emberek számnak növekedését. Azokat kell azonban felkeresnünk, akik elsajátították a jóga-darsana titkait, és csak tőlük szabad tanulni. Akik nem tanulmányozták a Védákat, a Védántát és a jóga-sásztrát (jógáról szóló szentírásokat), nem képesítettek a Jóga-szútra szerint:

saucsa-szantósa-tapah-szvádhjájésvara-pranidhánáni nijamáh (2.32)

„A tisztaság, elégedettség, lemondás, az önvaló tanulmányozása, és a Legfelsőbb Lény iránti odaadás az előírások.”

Nincsenek megjegyzések: