2021. február 13., szombat

Siva univerzális formája

Újabb részlet az Ísvara-gítából:

"1.34. szahaszra-múrté visvátman dzsagad-jantra-pravartaka
dzsajánanta dzsagad-dzsanma-trána-szamhára-kárana

Dicsőség Neked, aki ezer formával rendelkezik, aki az univerzum lelke, és aki a világmindenség gépezetének mozgatója! Dicsőség Neked, aki vég nélküli vagy, és az univerzum teremtésének, fenntartásának és pusztulásának az oka!”

Siva ugyanúgy rendelkezik univerzális formával (visvarúpával), mint Visnu, melyben sok ezer különböző formában jelenik meg egyszerre (szahaszra-múrti), miközben egyszerre ő a forma nélküli (amúrti) brahman is. Ékképpen ő az univerzum lelke (visvátman), illetve felsőlelke (paramátmá) is. Az univerzumot gyakran hasonlítják egy gépezethez (jantra), melyet Siva működtet. A vers második felében egyszerre nevezik Sivát anantának (vég nélküli) és az univerzum hármas működésének (teremtés-fenntartás-pusztulás) okának is. A két állítás összefügg, mivel ha Siva nem állna a teremtés felett, akkor ő maga is átmeneti lenne, azaz létezése rendelkezne kezdettel és véggel is. Tehát csak Anantaként képes felügyelni az univerzum hármas funkcióját, melyet hagyományosan a Trimúrti (Brahmá, Visnu és Siva) irányít a hinduizmusban.

1.35. szahaszra-csaranésána sambhó jógíndra-vandita
dzsajámbiká-paté déva namaszté paramésvara

Dicsőség Neked, ezerlábú Úr, aki önmagától született, és akit a legnagyobb jógík dicsőítenek! Ó, Anyaistennő férje, legfelsőbb Úr és istenség, hódolatunkat ajánljuk!”

Az “ezerlábú” név szintén Siva univerzális formájára utal, akit a jógík előszeretettel választanak ísta-dévatájuknak (imádott isteni formájuknak). Az ísána név Siva csitta-saktijára (intelligenciájára) utaló név, illetve kegyet megnyilvánító aspektusára is használják ezt a szót. A sambhu szó azt is jelenti: „az, aki boldogságot és bőséget ad”. Siva felesége Sakti, az univerzális Anyaistennő, Siva pedig paramésvara (a legfelsőbb irányító).


Nincsenek megjegyzések: