2021. február 28., vasárnap

A Munay Ki hagyománya

A Munay Ki, mint misztikus és energetikai tradíció

Sokféle vélemény létezik a Munay Ki rítusok eredetéről és hitelességéről. Nem szabad elfelednünk, hogy az andoki hagyomány nem egy intézmény, hanem ősi gyakorlatok sora, mely az emberek harmóniájának és egyensúlyának helyreállítását szolgálja önmagukon belül és egymás között is. Ezek az ősi gyakorlatok arra tanítanak, hogy hangolódjunk rá a természet és a teremtés törvényeire, és úgy tudjunk áramolni az élet természetes áramával, hogy az életünket túlzottan kellene menedzselni fizikai vagy gyakorlati szinten.

Ezek a gyakorlatok és beavatások felébresztik a belső tudásunkat és kiterjesztik a tudatunkat, hogy figyelemre méltóan új módon láthassuk és tudhassuk meg a dolgokat. Ennek a hagyománynak nincs intézményi háttere, és vezetői hierarchiája sem, akik megmondják az embereknek, hogyan viselkedjenek vagy csinálják a dolgokat. Ez inkább egy tradíció, ami misztikus és energetikai szinten működik. A hagyomány szerint mi egy nagyobb egész részei vagyunk. A nap, mely minden nap reggel felkel, életet ad nekünk; a magok, amiket elültetünk, táplálnak bennünket. Az inka hagyomány szerint amint vetünk, úgy aratunk. Ez a hagyomány elismeri az egyensúly és a viszonzás fontosságát – amit adunk, azt kapjuk, és amit kapunk, azt adjuk. Ez a természet törvénye és a teremtés sorrendjét meghatározó elv. Az Ayni azt jelenti, hogy helyes kapcsolatban élünk önmagunkkal, másokkal és az egész teremtéssel.

Az andoki hagyomány arra emlékeztet bennünket, hogy bensőséges kapcsolatban állunk mindennel és mindenkivel magunk körül. Ha egyensúlyban vagyunk, akkor rá tudunk hangolódni a dolgok természetes áramlásának ritmusára. Ekkor az életben sokkal kevesebb erőfeszítést kell tennünk és sokkal többet érünk el. A Munay Ki energiája és célja egy ősi tradícióhoz kapcsolódik, mely emlékeztet bennünket arra, hogy kik vagyunk valójában, kultúrán, valláson és országon túl. A Munay Ki rítusok iránti érdeklődés világszerte annak a bizonyítéka, hogy hatásukra az emberekben felébred a bölcsesség és a tudás, amit hosszú ideig csak néhány őrző kaphatott meg a világ elszigetelt pontjain. Sokan, akik megkapják a rítusokat, azt érzik, mintha újra visszaemlékeznének valamire, amit a régmúltban kaptak meg. Mások azt érzik, hogy mélyebben kapcsolódnak a Létezéshez, csendesebbé, békésebbé és erőszakmentesebbé válnak.

A hierarchia, egó-hatalom és a kontroll ideje lejárt. Bárki megkaphatja a Munay Ki rítusokat, bármilyen előzetes gyógyítói vagy sámáni tapasztalat nélkül is, és miután megtanulták, hogyan adják tovább, annyi emberrel oszthatják meg őket, amennyivel szeretnék, és másokat is megtaníthatnak arra, hogy továbbadják. Az embereket azért vonzzák a rítusok, mert pozitív árnyában befolyásolják az életüket. A rítusok terjedésének szabályozásához nincs szükség semmilyen hatalmi testületre. A rítusokban benne foglaltatik az a bizalom és hit, hogy általuk egy magasabb forrással lépünk kapcsolatba, egy olyan világ teremtőivé válunk, melyet mi álmodunk valóra.

Modern világunkban ellentmondást érezhetünk az anyagi valóság ismert világa és a nem látható szellemi világ között. Megszoktuk, hogy jobban bízzunk a gondolkodó, analitikus elménkben és a hétköznapi világban szerzett tapasztalatainkban, mint a Szellemvilág vagy a Munay Ki láthatatlan erejében.

Ha szeretnénk megérteni és befogadni az andoki hagyomány lényegét, akkor energia szintjén kell kapcsolódnunk az őselemekhez, a Természethez és az isteni Teremtéshez. Bízzunk abban, hogy ez az energiaáram vezet minket, és eljuttat oda, ahová szeretnél menni. Ehhez viszont meg kell tanulnunk elengedni azt a késztetést, hogy mindent logikus és analitikus módon tudjunk értelmezni. Ez eleinte némi stresszt okozhat, mivel a legtöbben jól megtanultuk, hogyan analizáljunk és értsünk meg mindent annak érdekében, hogy kontrollálni tudjuk a valóságunkat. Legtöbbünk számára ez biztonságosabbnak tűnik, mint a szellemi út, mivel a logika útját jobban ismerjük. Az az érzés azonban, hogy mi kontrolláljuk a dolgokat, puszta illúzió. Minél mélyebben kapcsolódunk a Természethez, az elemekhez és az Önvalónkhoz, annál inkább megtanuljuk rábízni magunkat az Isteni energiára, mely támogat, és lehetőségeket teremt arra, hogy az életet, az egyszerűséget, a boldogságot és az élet mágikus oldalát válasszuk. 

Nincsenek megjegyzések: