2009. július 19., vasárnap

Ájurvéda - az élet tudománya

Szombatra még becsúszott egy előadás a templomban, a Bhakti-jóga hétvégén az ájurvédáról. Mellesleg kiderítettem, hogy a Patandzsalinak tulajdonított, ájurvédáról szóló mű címe: Csarakapratiszanszkrita. Nos, hallgassátok meg az előadást, itt a hanganyag. Én úgy gondolom, hogy a jógával foglalkozóknak nem árt tisztában lenniük az ájurvéda alapjaival, például, hogy tudatosan tudjanak táplálkozni. Emellett a Hatha-jóga-pradípikában emlegetett satkriják, vagyis tisztító eljárások meglehetősen összecsengenek az Ájurvéda pancsakarmájával, vagyis ötféle méregtelenítő eljárásával.

Az ájurvéda arról beszél, hogy a testünk (és elménk) működését háromféle biológiai erő befolyásolja: váta, pitta és kapha. A váta alkatúak viszonylag könnyen elsajátítják az Astanga-jógát, mert gyorsak, könnyűek és mozgékonyak. A pitta alkatúak az erőt és ügyességet igénylő ászanákat fogják kedvelni, míg a kapha alkatúaknak nem olyan könnyű út ez. Ők nehezek, lomhák, nagyok a csontjaik. De azért, ha nem adják fel, és mélyen lélegeznek, még bármi is lehet belőlük. Múlt héten kezdett egy új srác járni, otthon csinálta eddig könyvből az Iyengart. Jó nagy a válla, keze, lába, igazi kapha. Tetszett neki, ha szorgalmas lesz, belejön szerintem.

Arra is figyelni kell, hogy a váta alkatúak gyorsabban fognak lélegezni. A 6 másodperces belégzés, 6 másodperces kilégzés nem biztos, hogy menni fog nekik. Pittánál is nehéz ennyire lelassítani, viszont a kapha még hosszabban is bír lélegezni.

A jóga gyakorlásával kapcsolatban a következő két bölcsességet találjuk a Bhagavad-gítában:

"Óh, Ardzsúna, nem lehet jógí az, aki túl sokat vagy túl keveset eszik vagy alszik." (BhG. 6.16.)
"Akinek evése, alvása, pihenése és munkája szabályozott, az a jóga gyakorlásával minden anyagi fájdalmat képes megszüntetni." (BhG. 6.17.)

Még további idézeteket is összegyűjtöttem a klasszikus jóga-írásokból, ebbe is érdemes beletekinteni.

Nincsenek megjegyzések: