2009. július 9., csütörtök

Patandzsali beavatási ceremónia


Tegnap délután 2-kor tartottuk ezt a kis köszöntő ceremóniát, amelyen Patandzsali szobrát beavattuk, pontosabban beállítottuk az Atma Center Budában. Munkanap lévén, nem sokan tudtak eljönni, kb. tízen voltunk. Azért aki számított, az ott volt, a többiek pedig lélekben.

Patandzsali szobrát Mysore-ban csináltattuk, mivel a Mysore Mandala udvarán is láttam egyet, és nagyon megtetszett. 3-4 kiló nehéz lehet, fekete kőből készült. István adta fel postán, mert mi már nem voltunk ott, amikor elkészült. A hálózsákjába csomagolva utazott szegény repülőn meg egyéb közlekedési eszközökön, de szerencsére nem tört össze. Reméljük, jó helyen lesz az Atma Budában. A ceremónia kezdetén beszéltem egy kicsit Patandzsali jelentőségéről, utána elénekeltem néhány szanszkrit mantrát. Napközben kinyomtattam Patandzsali üdvözlő mantráit, de jellemző módon a pesti Atmában fejeltettem, így fejből próbáltam elmondani, ami a többiek segítségével végülis sikerült.

Utána megfürdettük a múrtit. A múrti olyan, mint egy szobor, csak mivel isteni személyekről készítik, úgy tartjuk, hogy a személy (ez esetben Patandzsali) személyesen elfogadja az imákat, felajánlásokat stb, amelyeket a múrtinak ajánlunk. Ha jöttök az Atma Budába, mindig lehet neki hozni virágot és gyümölcsöt.

Szóval megfürdettük vízzel és tejjel, mindenki öntött rá néhány kagylónyit. Közben a bhakták énekelték a Hare Krisna mantrát, ami minden mantra közül a legfontosabb. Utána feltettem az oltárra, ami mahagóni fából készült. Ez a pillanat látható a képen. Füstölőt és ghí-mécsest ajénlottunk neki, majd a gyümölcsöket, amit mindenki hozott magával. A szertartás végén kiosztottuk a praszádamot, vagyis a megszentelt ételt. Mindenki kapott egy kis gyümölcsöt, magot stb. Szép kis szertartás volt. Háromkor csak én maradtam gyakorolni, a többi oktatónak dolga volt. Jól esett a gyakorlás Patandzsali árnyékában, minden hátrahajlításnál láttam a múrtit. Az esti órák is jól sikerültek, érezhető volt a bölcs potenciája és jelenléte.

Remélem, még sok mindenkinek a szívében fogja felébreszteni a jóga iránti szeretetet. Ha jöttök az Atma Budába, akkor imádkozhattok hozzá, hogy adjon erőt és képességet a gyakorláshoz, fejlődéshez és oktatáshoz. Fel is vettük a szertartást, Innen letölthető a hanganyag.

Nincsenek megjegyzések: