2009. július 7., kedd

Lehetetlen vagy nem?


Ezt a képet a Flickr-en találtam. Ezt nevezem nyitott csípőnek! Itt a nyár, strandolás közepette mi is gyakorolgathatunk egy kicsit. Az orvostudomány szerint a képességeinkért 30%-ban a gének felelnek, a többi 70% fejleszthető! Vagyis van, aki hajlékonyabbnak születik, de rendszeres és céltudatos gyakorlással az átlag hajlékonyságú ember is csodákra képes!

Az Astangában már az első sorozat is az előrehajlítások mellett a csípőnyitásra koncentrál. Szerintem ha valaki magától meg tudja csinálni a szupta-kúrmászanát, akkor annak már nem lesz sok gondja a későbbiekben sem. Ha segítséggel meg tudja csinálni, akkor előbb-utóbb magától is menni fog. Ha nem tudja segítséggel, akkor gyakorolja a rávezető gyakorlatokat.

A kettes sorozatban meglehetősen sok az ékapáda- és a dvipada-sírsászana, majd a tittibhászana, aminek egy fekvő változatát látjuk a képen. Ezek mind a csípőnyitásra mennek rá. Persze mondhatnánk, hogy gizdán néz ki, de nem ez az egyedüli célja ezeknek a gyakorlatoknak. A csípőízület a vastagbéllel együtt a váta-dósa székhelye. A váta irányítja az idegrendszert, és minden mozgási, keringési folyamatot a szervezetben. Ha valakinek mozgékony a csípője, és az ízületei általában, akkor valószínűleg a tudati, érzelmi görcse is kevesebb.

Az egyik lány tegnap sírva fakadt az órán, valószínűleg sok érzelem volt elfojtva a szívcsakrájában. A jógapózok kitekertnek tűnhetnek, de az igazság az, hogy sok rejtett feszültséget kiszabadítanak a csakrákból, és így minden szinten egészségesebbek, nyitottabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk. Nosza rajta, hajtogassuk magunkat, és le a depresszióval!

Néhány lelkesítő idézet Walt Disney-től, mintha csak Astanga-guru lett volna ő maga is:

"Szórakoztató dolog megvalósítani a lehetetlent."
"Ha meg tudod álmodni, akkor meg is tudod csinálni."
"Ha támad egy jó ötleted, akkor őrizgesd! Dolgozz rajta, amíg csak meg nem valósítod!"
"Az összes nehézség, amin keresztülmentem az életemben, az összes baj és akadály, mind megerősített. Lehet, hogy nem így érzed, amikor megtörténik, de néha a világon a legjobb dolog az, ha arcul rúgnak."

Nincsenek megjegyzések: