2009. július 14., kedd

Szekérfesztivál és jógabemutató

Vasárnap nem pihentünk, beindult a pörgés. Feleségem már hajnalban kiment a Vörösmarty térre, hogy az Atma Center sátrában kipakolja az árut. Valakinek pénzt is kell csinálnia! Így én keltem a gyerekkel, nagy sokára elkészültünk, és elindultuk a szekérfesztivál induló helyszínére, a Hősök terére. Amikor elindultunk, észrevettem, hogy otthon hagytam a japámat, (mantraláncomat), és amikor visszamentem érte, kiderült, hogy az ajtót is tárva-nyitva hagytam.

Végre kiértünk a térre (kocsival vittek). Akkor meg a kalapomat felejtettem a kocsiban. Végül mindent megoldottunk, el is indult a menet. Fotózgattam, közben Pincit tolták hátul. Fél egy körül el kellett indulnom kisföldalattival előre, mert 1-től volt a jógabemutató a Vörösmarty téri színpadon, ahová a szekér is beérkezett. Előtte meg kellett keresnem a gyereket a babakocsival, akit Syámiék toltak, mert ott volt a jógamatracom. Persze pont ekkor álltak meg enni, de végülis időben átértem.

Mivel én magam is csak tegnap értesültem a bemutató tényéről, már nem tudtam egykönnyen beszervezni a többi tanárt. Betti először bevállalta, majd lemondta, végül mégis ott termett, amikor kezdtem, és feljött a színpadra ászanázni. Ézt én még akkor nem tudtam, és elkezdtem bemelegíteni. Dobtam egy pár napüdvözletet a keverőpultnál, meglepően lazán ment minden. Hát igen, az adrenalin ... Felmentem, elkezdtem beszélni a jógáról. Közben befutott Betti, és felhívtam a színpadra, hogy ászanázzon. Én csak löktem a sódert, ő meg csak nyomta az ászanákat egymás után. Szerencsére Bogyót megkértem, hogy fotózzon minket, és bekapcsoltam a diktafonomat is. A közönség is begyűlt, felfedeztem közöttük jó pár ismerős jógás arcot is.

Betti kb 20 perc után elfáradt, és upavista kónászanában elterült, hogy hallgassa a mondókámat. Próbáltam még egy fejenállást vagy valami hasonlót kicsiholni belőle, de már nem volt hajlandó. Akkor megkértem egy önként jelentkezőt a közönség soraiból, hogy jöjjön fel egy kicsit jógázni. Móninak hívták a hölgyet, ránézésre kiköpott astangás testalkat. Be is vallotta, hogy évek óta jógázik. Mondjuk izgalmasabb lett volna egy totál laikust megjógáztatni a színpadon, de be kellett érni Mónival.

Nagyon ügyesnek bizonyult, vírabhadrászanával kezdtük, közben a mikrofonba meguddzsájíztattam, egész jól megtanulta a "hörgést". Utána túladandászana volt, majd előrehajlítás ülve, amiben majdnem elérte a fejével a lábujját (!), és a sarka példásan a levegőben volt, vagyis a térdét tényleg totál kinyújtotta. Csináltunk még ékapáda-rádzsakapótászanát, azt is példásan kente. Orsi meg Szabi szeme is elkerekedett a közönség soraiban. Utána egy hidat, amiből még fel is emeltem. Közben beérkezett a szekér, és be is fejeztük a kb negyven perces bemutatót. Itt a hanganyag.

Utána jutott némi időm fotózgatni, körbementem egy párszor. Orsiék megjegyezték, hogy tetszett a bemutató, csak a csontok reccsenését hiányolták. Ötkör még volt egy esküvő, amihez egy pár kellék hiányzott. Ez talán kevésbé zavart volna, ha nem én lettem volna a pap, de valahogy megoldottuk. A tűz égett, nyomtuk a mantrákat, dobáltuk a gabonát, végülis a pár boldog volt, és a rokonok is. Utána már kifáradtam, a gyereket is haza kellett vinni. Nem volt egy pihentető vasárnap, de szerintem színes élményt jelentett mindenkinek, aki ott volt.

Még több fotó: 1. rész 2. rész

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!

Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy az elmúlt 7vége alkalmával kipróbálhattam eme ünnepség keretei közt számomra jó néhány ismeretlen jóga gyakorlatot a színpadon Gauranga Das tolmácsolásában. Az elismerő beszámolóban írtakhoz szeretnék némi helyreigazítást tenni, vagyis idén júliusban lesz egy éve, hogy elkezdtem jógázni:)
Nagy öröm volt számomra, hogy ha egy rövid időre is, de megoszthattam jó pár emberrel a jóga iránti szerelmemet és alázatomat, és talán kedvet kaptak eme fantasztikus dolog gyakorlására:)

Szép napot mindenkinek!

Sipos Mónika

Gauranga Das írta...

Szia Móni!

Profi voltál, egy éves jógamúlttal meg még inkább dícséretre méltó. Ha van kedved, gyere Astanga órára, úgy látom, teljesen készen állsz rá.

Szeretettel, Gauranga Das

Névtelen írta...

Szia!

Köszönöm. A közeljövőben mindenképpen tervezem, hogy meglátogatok egy Astanga órát:)

Mónika