2009. július 10., péntek

Jógásaink mondták 2. rész


Vélemények - folytatás ...

1. Hogyan ismerkedtél meg a jógával, s azóta mit jelent a Te életedben a jóga?
2. Milyen testi-lelki fejlődést vettél észre Magadon, mióta jógázol?
5. Horváth Orsi (3 éve jógázik)

Először egy könyvben találtam képeket ashtanga jógikról és annyira megtetszett az, ahogy kinéztek, eldöntöttem, hogy én is ilyen testre szeretnék szert tenni. Semmilyen spirituális háttere nem volt a dolognak, egyszerűen jobban akartam kinézni. Dögös srácokkal szerettem volna megismerkedni. Elkezdtem jógázni és egy idő után rá kellett, hogy jöjjek, hogy ez nem csak a mozgásról szól, hanem egyfajta lelki fejlődés is társul a gyakorláshoz. Értékrendem átrendeződött, elindultam a megvilágosodás útján.

Jóga előtt korábban hónapokig tartó derékfájdalom gyötört, ami ma már kevésbé intenzív, mára jelentősen javult.
Lelkileg kiegyensúlyozottabb lettem és ami a legjobb , hogy a jóga révén rengeteg, tök jó fej emberrel ismerkedtem meg és az egyikkel megyek Indiába. És arra kellett rájönnöm, hogy az asthanga jóga segít más fókuszba helyezni a mindennapok történéseit. A 36 fokban űzött Asthanga jógához képest az élet minden problémája triviálisnak tűnik és jelentéktelen szintre süllyed.

6. Szentes Szabolcs (3 éve jógázik)

A véletlen kapcsán kerültem kapcsolatba az Asthangával, mert a Google kereső programja ezt dobta ki először Thaiföldön, amikor a mozgás és jóga címszóra kerestem rá. Ennyi erővel kiköthettem volna a bikram vagy hatha irányzatnál is, de szerencsémre mondom, hogy már kezdeni is az Asthangával kezdtem. Azóta kipróbáltam más jógafajtákat is, de ez jött be a legjobban. A változás nálam kettős: mióta jógázom a térdem fejlettségi szintje erősen lefelé tendál, de reméljük lesz ebből majd másik irány is. Pozitív tényező, hogy a koncentrációm nagyon sokat javult, ami a munkám során is segítségül szolgál.

7. Wiesner Edina (10 éve jógázik)

2007 januárjában találkoztam először az Agni jógával, ami azonnal megtetszett. Egyrészt a gyakorlatok, másrészt a méregtelenítés, a belső megtisztulás folyamata miatt.
A rendszeres gyakorlás során örömmel figyeltem testem fejlődését, az izmok megerősödését, azt, ahogy a gyakorlatokat egyre több légzésszámig tudtam kitartani, hiszen az elején az ember örül, hogy egyáltalán magát az ászanát meg tudja csinálni, nem hogy 21 lélegzetvételig benne is maradjon a pózban. Az Agni ösztönzött arra, hogy elmenjek egy jóga alaptanfolyamra majd később a haladóra.
A gyakorlás révén kiteljesedett a belső békém, a stressztűrő képességem kiváló, sokkal jobban bírom a napi munkám során jelentkező nyomást.


8. Snir Péter

Sokféle jógairányzatot kipróbáltam már, az Agni jógát jóval fárasztóbbnak találom, mint a normál verziókat. A gyakorlás révén hajlékonyabbá váltam, egyenesebb lett a testtartásom. Ráadásul olyan izmokkal, izomcsoportokkal kerültem kapcsolatba, amelyeket kevésbé használtam, de még csak a létezésükről sem tudtam.

9. É Nagy Zsófia

A barátnőm egy hónapig unszolt, hogy jöjjek el vele és próbáljam ki az Ashtangát. Aerobic oktatóként nem igazán tudnak nekem újat mutatni - a fizikai kihívásokat könnyedén veszem -, de itt aztán sikerült. Az első óra nagyszerű élményt jelentett számomra, és itt igazából a lelki oldalát nézem a dolognak. Közelebb kerültem önmagamhoz, találkoztam önmagammal. A második óra kevésbé volt katartikus, sima kommandós kiképzésnek éreztem, amely után egyszerűen elájultam.

Nincsenek megjegyzések: