2009. július 12., vasárnap

Jógásaink mondták 3. rész



Vélemény-folyam - utolsó rész (ha az olvasóknak is van, írjátok meg!)

1. Hogyan ismerkedtél meg a jógával, s azóta mit jelent a Te életedben a jóga? 2. Milyen testi-lelki fejlődést vettél észre Magadon, mióta jógázol?
10. Dudás Kata

Kb. 7 éve egy olyan élményben volt részem, ami az univerzummal való egység és az egyetemleges tudás bizonyosságát hozta el az életembe. Nevezetesen részt vettem egy speciális jóga workshopon és azt tapasztaltam, hogy a tanár, vagy mester vagy guru vagy nevezzük bárhogy is azt az emberi lényt aki velem szemben ült, egy Buddha magabiztos harmóniáját árasztó mosolyával, pont azokat a dolgokat és pont úgy mondta el, amiket mindig is éreztem és tudtam, de soha-soha sehol senkitől nem hallottam róluk így és ilyen összefüggésben, és ezért csak megfogalmazatlan homályos vibrációként szunnyadtak bennem. Amiről pedig beszélt, nem volt más, mint azok a több ezer éves empirikus úton leírt természeti törvényszerűségek, melyek az emberre és az emberi test működésére is kihatnak. Azóta a jóga számos irányzatával ismerkedtem meg (addig elutasítottam minden ilyesmit, mint a "keleti vallás különböző hóbortjait"...) és csodálatosnak tartom, hogy ennyi oldalról ilyen változatossággal és mégis szervesen tud a jóga beépülni és segíteni bárki életét, aki hagyja és igénye van a fejlődésre. Ugyanakkor, ha ez az első élményem nem ilyen jellegű lett volna, és nem pont ezt az irányzatot tapasztaltam volna meg, akkor biztos, hogy a mostanában hozzáférhető jóga tanfolyamok, jóga órák legtöbbje érthetetlen és használhatatlan maradt volna számomra. Mondjuk így is van egy-két olyan dolog, amitől a szőr feláll a hátamon és egyszerűen a jóga lábbal tiprásának tartom, de hát ezt hívja a jóga a természet rezonanciájának. :-) Akkor és azt kapjuk, amire és amikor a legnagyobb szükségünk van. Aztán néha ennek örülünk, néha meg nem...

Mivel most többfajta irányzattal ismerkedem, így ebből a szempontból nagyon érdekes felfedezői szakaszban vagyok. Amikor közel 2 éve az agni jógát megtaláltam, az például olyan hatással volt a testem formálódására és működésére, mint még soha semmi. Pedig táplálkozás terapeuta vagyok, tapasztaltam már néhány dolgot, de azóta vegyes tapasztalataim vannak, amik nem a különböző jóga irányzatokról, hanem önmagamról szólnak. A jóga egy út és egyben egy életforma - nem egyszerűen arra a heti néhány órára korlátozódik az életemben, amikor konkrétan asanakat gyakorolok- , valamint az integráció folyamata, ami számomra most a legfontosabb és ami néha nem könnyű, de nem adom fel…

11. Baran Kata

1: Talán a tv-ben láttam és gondoltam, jó lehet, ezt ki kellene próbálni. A jóga nagyon sokat jelent nekem, az élet minden területén segít az akadályok leküzdésében.

2: Energiaszintem, főleg a jógázás utáni napon megnövekedett, jobb a kedvem, szebb színben látom az egész világot. Lazábbak az izmaim, ízületeim és egészségesebb vagyok.
12. Horeczky Mária

Tavaly júliusban hallottam először a 36 fokos környezetben végzett jógáról. Nem igazán vágytam kipróbálni, aztán egyszer csak azon vettem észre magam, hogy egy Ashtanga órán vagyok. És valami olyasmit tapasztaltam meg ezen az órán, hogy akkor eldöntöttem, ez kell nekem. Lehetőséget ad arra, hogy kizárjam a külvilágot, a napi problémákat és csakis önmagammal, a testemmel és a lelkemmel töltsem az időt; hogy megtaláljam azt, amiről sokan rohanó világunkban megfeledkeznek: belső kincseinket, önmagunkat.

A folyamatos gyakorlás megtanított arra, hogyan tudsz uralkodni a testeden, a fájdalmon, a lelkeden. Önuralomra, fegyelemre és belső koncentrációra nevelt. Soha nem gondoltam volna, hogy a rendszeres jógázás vezethet el olyan megtapasztalásokhoz, amelyek sokszor az élet problémáira mutatnak párhuzamos megoldásokat, nekünk egyszerűen át kell őket ültetni a mindennapi életünkbe.
A lelki fejlődésen túl hajlékonyabbá váltam, átalakult a testem, eltűntek a felesleges zsírpárnák úgy, hogy én nem szoktam fogyókúrázni. A bőröm selymessé vált és órák után még néhány nap elteltével is fénnyel teli, ragyogó a bőröm. Sokat fejlődött az egyensúlyérzékem; az állóképességem tovább erősödött.

13. Erdős Ildikó

Több, mint 10 éve találkoztam a Hatha jógával. Az életem egy
fordulóponthoz érkezett, s úgy éreztem, hogy a jóga sokat tud segíteni,
mivel a testmozgáson keresztül az egész szervezetre kedvező hatással van
minden szinten, fizikai, szellemi, lelki... Azóta több-kevesebb
rendszerességgel gyakoroltam, leginkább egyedül, könyvek segítségével.
Évekkel később, alig fél éve ismerkedtem meg az Agni jógával és az
Ashtanga irányzattal. Azonnal megragadott mindkettő, különösen az Ashtanga.

A jóga által jobban megismertem a csend szépségét. Az Ashtanga áttörést
hozott, s gyors fejlődést. Többek között úgy érzem, csinosabb lettem,
sokat fejlődött a hajlékonyságom, a légzéstechnikám, az állóképességem, s
mindezeken túl nyugodtabb lettem, javult a stressztűrő-képességem, jobban
tudok koncentrálni, s talán kedvesebb, vidámabb lettem a hétköznapokban,
de Ashtanga óra után mindenképp. Ráadásul különleges emberekkel
találkoztam, s barátságokat is kötöttem.

Nincsenek megjegyzések: