2009. július 8., szerda

Jógásaink mondták 1. rész


Megkérdeztük néhány vendégünket, hogy miért szeretnek jógázni. Íme:

1. Hogyan ismerkedtél meg a jógával, s azóta mit jelent a Te életedben a jóga?
2. Milyen testi-lelki fejlődést vettél észre Magadon, mióta jógázol?


1. Aradi Csilla (4 éve jógázik)

Négy éve találkoztam először a jógával, amikor is a szomszédunkba költözött egy jógastúdió. Kíváncsiságból kipróbáltam és az első órákon döbbentem rá, hogy a nemrég elhunyt, 80 éves nagymamám tudtán kívül reggel és este jógagyakorlatokat végzett, amelyek hozzásegítették ahhoz, hogy teste egészséges maradjon gyógyszerek szedése nélkül.

Idős kora ellenére is könnyedén meg tudta csinálni az ekepózt. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy én is hasonló életvitelt szeretnék folytatni. Elindultam a jóga útján, az Iyengar stíluson keresztül sajátítottam el az alapokat, ma pedig az Ashtangát gyakorlom.
A jóga megnyugtat, kiegyensúlyozottá tesz, javult a testtudatom, hajlékonyabbá váltam.

2. Kovács Tímea (4 éve jógázik)

2005 Hollandiában találkoztam először a jógával. Az egyik barátnőm jógaoktatónak tanult, és én is kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam. A munkahelyemen indítottak egy jógatanfolyamot, amelyet egy nagyon szimpatikus oktató vezetett. Rájöttem, hogy a jóga passzol a személyiségemhez.
Rengeteg testi és lelki fejlődésen mentem keresztül. Úgy érzem testem megerősödött, rugalmasabbá vált. Mióta jógázom pontosabban érzékelem a mozgásom Rájöttem, hogy olyan izmaim is vannak, amelyeket korábban semmilyen más mozgásforma során nem éreztem. Az ember lelkiállapota meghatározza azt, hogy hogyan tud aznap az órán egyensúlyozni, hogyan tudja végrehajtani a gyakorlatokat.

3. Glass Benjamin (másfél hónapja jógázik)

Több barátnőm ajánlotta a jógát, így gondoltam kipróbálom. Könnyebb dolgom volt, mint általában a legtöbb kezdőnek, mert artista múltam miatt nagy előképzettséggel indultam.
Az órák meggyőztek, megszerettem a jógát. Bár mindig elfáradok, utána képes vagyok elengedni magam és elengedni a belső feszültségeket. Hiszem, hogy a jóga nem oldja meg a problémákat, de jól érzem magam utána és ezért közvetve hozzásegít a megoldáshoz.

4. Németh Kata (2 éve jógázik)

10 éves koromban rábukkantam egy jógáról szóló könyvre, majd ezt tanulmányozva elkezdtem otthon, egyedül gyakorolni. A rendszeres jógázás 2 éve része az életemnek, jelenleg Ashtangára járok. Már többféle sportágat kipróbáltam, de rájöttem, hogy a jóga adja meg azt, amire testileg, lelkileg szükségem van.
Hajlékonyabb lettem, izmaim megerősödtek. Könnyebben kezelem a stresszt és a segít a relaxációban.

Nincsenek megjegyzések: