2009. július 26., vasárnap

Úrdhva-Kukkutászana



Az Úrdhva-Kukkutászana (felemelt kakaspóz) a 3. sorozatban van. Nekem az egyik kedvenc gyakorlatom, persze kell hozzá a lótusz, meg némi felsőtest-erő. Az 1. sorozatos Kukkutászana már jó belépő, illetőleg az Utpluthi megfelelő gyakorlása a végén szintén hasznos lehet. Ez a gyakorlat jó előkészítő a Pungu-kukkutászanához, vagyis amikor ugyanezt csinálod, de mindkét térded ugyanazon karod külső oldalán van, tehát beleteszel egy csavart. De ne szaladjunk előre.

Úrdhva-Kukkutászana A: Fejenállás, tenyerek a földön vállszélességben. Be kell tenned a lábaidat lótuszba a levegőben. Ha nem megy, akkor tedd be a földön, és próbálj fölmenni a fejenállásba. Ez sem könnyű. Ha megvagy, akkor lassan ereszd le a térdedet a hónaljadhoz, és utána kezdd emelni a fejedet, miközben a térdeket nem engeded lecsúszni. A végén megpróbálhatod a könyöködet is majdnem teljesen kinyújtani, és előrenézni. Öt légzés után menj vissza fejenállásba, nyújtsd ki a lábaidat, majd dőlj bele lassan a csaturangába.

Úrdhva-Kukkutászana B: Ugorj előre dandászanába, majd tedd a lábaidat lótuszba. A gizdák úgy csinálják, hogy utthita-dandászanába ugranak, vagyis a lábuk nem éri a talajt, és a levegőben (kéz segítsége nélkül) beteszik lótuszba. Lásd a Krisnamácsárja-videón. Én ezt modern embertől csak David Williams-től láttam. Szóval lótuszban vagy, feltámaszkodsz utpluthiba, es lólászana, vagyis belégzésre előrelendülsz, majd kilégzésre hátraviszed a lótuszban levő lábaidat a kezeid között, méghozzá úgy, hogy az egyik térdedet beakasztod az alkarodba. Utána a másikat, és elkezdesz a térdeiddel felváltva menni fölfelé, mint egy lépcsőn, míg a felkarokon nem támaszkodsz. Lélegezz. Kifelé vinyászának felmehetsz kézenállásba (padma-vriksászana), ha tudsz, majd kinyújtod a lábadat, és csaturanga.

Úrdhva-kukkutászana C: Megint dandászana, és lótusz. Most a tenyereidet a térdeid előtt teszed le (ujjak előrefelé), és belégzésre egy lendületre próbálod felhúzni magadat az úrdhva-kukkutászana pózba. Ha síkos a kezed az izzadtságtól, az előny ebben az esetben, mert kevesebb súrlódási erőt kell legyőznöd. A bandhák helyes végrehajtása itt nagyon fontos. Még egy kézenállás kifelé, és meg is vagy.

Nincsenek megjegyzések: