2009. július 21., kedd

Old School Vinyásza


Mér egy ideje gyakorolgatom a kézenállást, illetve annak beleszövését a vinyászába, és egy következtetésre jutottam: practice and all is coming! Ha nem gyakorlod a kézenállást, akkor soha nem fog sikerülni, az garantált. A mellékelt ábrán a legújabb felfedezésem látható, a terpeszben végzett kézenállás! A praszárita pádóttánászana A-ból feljövet lehet beilleszteni. egyesek szerint régen itt volt egy fejenállás, de az is lehet, hogy kézenállás!

Több nyomra is bukkantam azzal kapcsolatban, hogy a kézenállás szerves részét képezte az előre- és hátra-vinyászának. Én például a napüdvözlet közben szoktam gyakorolni, ahogyan a következő videómon is látható. A Vírabhadrászanából fellendülést majd hátraereszkedést vcsaturangába John Scott videóján láttam. Így egy szúrja-namaszkár B alatt négy kézenállást is be tudsz tenni, jó alapos bemelegítés! Amikor hátravinyászázol, akkor próbáld meg a kézenállásból lassan leereszteni magad vízszintes helyzetbe, hogy a lábad ne csapódjon a földhöz. Ez nekem még nem megy, de jár hozzánk egy artista srác, Benjámin, az már nagyon szépen csinálja (mondjuk gyakorolta egy pár évig).



Az előrevinyászánál a lefelé néző kutyából kell megpróbálni egyszerre páros lábbal fellendülni, lehetőleg minél kevésbé használva a lendületet. Erő és súlypont-áthelyezés a lényeg. Itt persze megint jól belecsapódtan a földbe, holott fent kellett volna tartanom a csípőmet, és szép lassan leereszteni a lábamat. Pont miután feltöltöttem ezt a videót a Youtube-ra, találtam egy másikat, ahol a srácok majdnem pont ugyanígy csinálják, csak a Vírabhardászanából nem mennek föl. Szóval jó nyomon járok, de még asszem kell gyakorolnom, hogy ilyen szépen tudjam csinálni, mint ezek a jedi-lovagok. Réges-régen, egy messzi galaxisban ...



Szóval ne féljünk a fejenállástól, nem harap! Ha hátrafelé eldőlünk, akkor vagy gömbölyödjünk össze, vagy homorítsunk egy jót, és érkezzünk hídba! A legfájdalmasabb, ha a gerincünkre huppanunk, de az sem halálos. Úgyhogy Old School Vinyásza hajrá! Nagyon sok helyen be lehet tenni a sorozatba, igazából minden hátra-vinyászánál föl lehetne menni kézenállásba. Ülő helyzetből persze nehezebb, de meg lehet csinálni. Különösen a következő gyakorlatok után: Utkatászana, Vírabhadrászana B, Návászana. Amikor a Bhudzsapídászanából, illetve a Szúpta-kúrmászanából megyünk hátra, akkor a vinyásza először Tittibhászana, majd Bakászana, és ha innen fel tudsz menni kézenállásba, az nagyon szép. Az Upavista-kónászanából is fel lehet, szétnyitott lábakkal. Ha mindez már megy, mint a karikacsapás, akkor az előreugrásba is be lehet tenni a kézenállást, és onnan leereszkedni az ülő pózokba. Látványos, mi? Az előre- és hátra-vinyászát amúgy is a nagymenők nyújtott lábbal csinálják, pl. Lino vagy Scott. Na jó gyakorlást!

Nincsenek megjegyzések: