2014. június 17., kedd

A pránájáma és az elme felfüggesztése

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Visszahúzza a pránát a központi energiavezetékbe

Ahogy korábban idéztük, a Hatha-jóga Pradípiká szerint ha jógikus körökben (az Advaita Védántisták kivételével) az önvalóról szóló tudásról (gjána) beszélünk, az csak hencegés, ha nem kíséri a prána bevezetése a központi energiavezetékbe (szusumnába). Ez a nádí felfüggeszti az elmét, amit a két külső nádí, az Ídá és a Pingalá lát el energiával. Ebben a két, szoláris és lunáris nádíban akkor kering a prána, amikor az elme aktív. Amikor a jógi eléri a misztikus állapotot, akkor az elme felfüggesztődik, és a prána a szusumnába áramlik. Dzsajatáráma Jóga-pradípjakájában azt mondja, hogy a prána bevezetése a szusumnába semmi mástól nem függ, csak a kumbhaka gyakorlásától. Emlékeznünk kell arra, hogy a nyugati kultúrával ellentétben, amely két évszázadon keresztül főleg a technológiai haladásra és a külső világ legyőzésére koncentrált, az indiaiak a belső űr megbízható asztronautáivá váltak. Ez azt jelenti, hogy azt, aki valóban képes volt a misztikus állapotok elérésére, Indiában olyan nagyra értékelték, mint Nyugaton Kolumbuszt, Leibnizt, Newtont vagy Einsteint.

Az igazi belső asztronauták között, akik hiteles jóga-gyakorlóm voltak, és átélték ezeket az állapotokat, sokan voltak azonban, akik nem voltak a prána igazi mesterei, csupán a meleg levegőt fújták ki, miközben hencegő kijelentéseket tettek. Dzsajatáráma definíciója arra szolgál, hogy elválasszuk a gabonaszemet a pelyvától. A jóga iskolájában csak azok voltak jogosultak állításokat megfogalmazni a jóga magasabb fokairól és a hozzájuk kapcsolódó misztikus állapotokról, akik a pránájáma mestereivé váltak.


Egyenletesen osztja el a pránát

Ezek után a Hatha Tatva Kaumudí leírja a pránájáma végső hatását (54.67). Kijelenti, hogy a kévala kumbhakában a prána egyenletesen oszlik el az egész testben. A kévala kumbhaka a pránájáma csúcspontja. Úgy tartják, hogy spontán módon jelenik meg, amikor a pránájáma más formáinak mesterévé vált valaki, és ha nem jelenik meg, az arra utal, hogy a többi akaratlagos és strukturált pránájáma technikáknak, melyeket összegezve szahita kumbhakáknak nevezünk, további figyelmet kell még szentelnie a gyakorlónak. Patandzsali a Jóga-szútrában a negyedik pránájámának nevezi a kévala kumbhakát (csaturtha, 2.51), ami automatikusan elvezet a szamádhihoz. A Hatha Tatva Kaumudí szerint, a szamádhi állapotában a prána nem fog összegyűlni a test egyes részeiben és elapadni más részeiben, hanem egyenletesen oszlik el. Ez a mentális aktivitás hiányának köszönhető. A prána egyenetlen eloszlása a testben az elmének és a feltételekhez kötöttségnek köszönhető. Ezt összevethetjük azzal a ténnyel is, hogy az ájurvédikus szövegek szerint az elme (ádhi) a betegségek (vjádhi) eredendő oka. Az elme hétköznapi állapotában nem csak a szamádhit hiúsítja meg, hanem betegségeket is okoz a testben, és végső soron a megsemmisülését is előidézi."

Nincsenek megjegyzések: