2014. június 19., csütörtök

5 ok, amiért nem az álmodat éled

Sokszor halljuk ezt a kifejezést, hogy "Éld az álmaidat!", ami azt jelenti, hogy valósítsd meg az álmaidat, a legbensőbb vágyaidat, és tedd őket az életed részévé. persze röviden azért érdemes megjegyezni, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb, vagyis ha körbenézünk, akkor egy csomó embert látunk, aki úgy néz ki, mintha boldog lenne és az álmait élné meg, ugyanakkor ő saját maga belül lehet, hogy egy csomó problémával küszködik, vagy legalábbis nem felhőtlen leányálomként éli meg az életét. 

Ezen persze nincs is csodálkoznivaló, hiszen az anyagi világ nem úgy van berendezve, hogy minden simán menjen. Ami félresikerülhet, az általában félre is fog. Mégis vannak emberek, akik nem adják fel, és akiknek az értékrendjükre, célkitűzéseikre és az elérésükre tett következetes erőfeszítésükre valóban rámondhatjuk, hogy élik az álmukat.  Nos, ha mi még nem érezzük úgy, hogy sínen vagyunk, még ha akadnak is elkerülhetetlen nehézségek, akkor érdemes elméláznunk Ben Sharp alábbi cikkén, hátha rájövünk, hogy mit is csinálunk rosszul.

"Tudom, hogy sok ember tud kapcsolódni az alább felsorolt pontokhoz, és én magam is tapasztaltam a múltban és a jelenben is ezeket az "igazságokat", amelyek miatt nem sikerül elérnem az álmaimat és a céljaimat. Ezek között az igazságok között sok nyilvánvaló van, de a legtöbb ember tagadja, vagy nem jön rá, hogy rendszeresen elköveti őket, és más erőket okol az élete miatt, amivel nem elégedett. Remélem azonban, hogy ha tudatosabbak vagyunk arról, hogy miért vagyunk olyan helyzetben az életünkben, amit nem akarunk, az segíthet az álmaink elérésében. Nincs végső igazság arra vonatkozólag, hogy miért vagyunk itt, és nincs egy dolog, amivel be lehet tömni ezt a lyukat, bár sok embernek kényelmes az az érzés, hogy a végső igazság egy láthatatlan erő, ami bennünk és körülöttünk van mindenkor, az életünk minden pillanatában. Egyesek számára elég ez a felismerés ahhoz, hogy boldognak érezzék magukat.

Vallási, politikai vagy etikai hátterünktől függően már lehet valami elképzelésünk arról, hogy mi az álmunk. Bár ezt a cikket azzal a szándékkal írom, hogy felsoroljam azokat a nyilvánvaló igazságokat, amikkel a hétköznapi, dolgozó embernek szembe kell néznie a boldogság keresése során. Politikailag sérült és gazdaságilag kontrollált társadalmunkban az ember gyakran találja magát olyan helyzetben, amikor fontolgatja, hogy mindent hátrahagy és az álmai után ered. A legtöbb embert túlzottan leköti a munkahelye és a pénzkeresés ahhoz, hogy csak mindent hátrahagyjon, de mindig van idő az álmunkon dolgozni, még akkor is, ha csak a napunk néhány pillanatát töltjük vele, mert mindez összeadódik.

Itt az ideje, hogy újraértékeld az életedet, és igazából kiderítsd, hogy mit szeretnél csinálni. Úgy tűnik, hogy még én magam is ebben a látszólag végtelen keresésben vagyok, bár úgy érzem, hogy el fogok jutni oda. Megalapozatlan dolognak tűnhet, hogy egy ilyen cikket megírok anélkül, hogy az álmomat élném, bár az alábbiak meglehetősen nyilvánvaló igazságok a számomra, melyeknek a figyelmen kívül hagyása és elnyomása mellett döntünk általában a hétköznapi életünk során, és még mindig csodálkozunk, hogy "Miért nem élem azt az életet, amit szeretnék élni?"

1. Gondolkodsz, de nem cselekszel 

Ez alatt azt értem, hogy álmodozó vagy, hatalmas ötleteid és elképzeléseid vannak, de sohasem cselekszel vagy nem teszel kísérletet elvont elképzeléseid megvalósítására vagy kielégítésére. minden este úgy fekszel le, hogy azon gondolkodsz, bárcsak dolgoztál volna a terveiden, vagy részletezted volna az elképzeléseidet, és türelmetlenül várod a holnapot, hogy végre megkíséreld az álmod megvalósítását. Soha nem fogsz elérni semmit és nem fogsz megvalósítani semmilyen álmot valamiféle gyakorlati erőfeszítés nélkül. Próbáld ki, hogy magadnál tartasz egy jegyzetfüzetet és egy tollat, és amikor inspirációt érzel, akkor leírod benne a tennivalókat, utána pedig cselekszel, amint tudsz, mielőtt időd lenne rágódni rajta.

2. Minden alkalmat kihasználsz a lazításra

Sokáig alszol, hosszan zuhanyzol, az egyszerű feladatokkal is szükségtelenül sok időt töltesz, túl sokat Tv-zel, túl sokat telefonálsz és a napod üres perceit a semmibe révedve töltöd, várva az idő múlását. De mire vársz? Arra, hogy hazaérj, ahol nem fogsz semmi értelmeset csinálni, és másnap is ugyanezt tedd? Úgy tűnik, mintha a nyugdíjra várnál, amikor majd lesz elég időd azokkal a dolgokkal foglalkozni, amiket szerettél volna korábban megvalósítani. De miért nem tennéd oda magadat, amíg még van erőd, és elkezdenél valóban valami olyannal foglalkozni, amivel szeretnél? Mi a legrosszabb, ami történhet? Még ha el is éred, amit szerettél volna, és nem olyan, mint amire számítottál, tiéd a világ, és máris ott a következő lehetőség, ha hajlandó vagy megtenni a következő lépést!

3. Elpazarlod a szabadidődet

Ez valamennyire kapcsolódik az előző ponthoz, de bizonyos okokból úgy éreztem, hogy elkülönítem. Ha kiszámoljod azt az időt, amit amúgy hasznos dolgokkal is eltölthetnél, vagyis a szabadidődet, akkor valószínűleg több hónapnyi vagy akár évnyi időt is kapsz, amit jobban eltölthettél volna, és azzal foglalkozhattál volna, amit szeretsz. Ha mindezt a szabadidőt hasznosan töltenéd, mondjuk olvasással, írással vagy a céljaid, álmaid tervezésével, akkor valószínűleg rugalmasabban állnál hozzá ahhoz, hogy milyen utat válassz az életedben. Keress olyan szokásokat, amelyek segítenek a céljaid megvalósításában, így abbahagyhatod az időpazarlást, és tehetsz valamit, amit igazán szeretnél.

4. Elhanyagolod önmagadat!

Nem, nem a fizikai és mentális egészségről beszélek (bár az is nagyon fontos). Amit önmagad elhanyagolása alatt értek, hogy elnyomod azt, ami tudatos emberré tesz. Anélkül, hogy túlzottan misztikusnak akarnék hangzani, elhanyagolod a tudatalatti vágyadat az intuíciód követésére és a változásra, ami önmagaddá tesz téged. Vagy azért nyomod el a gondolataidat és ötleteidet, mert azt hiszed, hogy nem praktikusak, vagy mert az erkölcseid és konzervatív hiedelmeid megakadályozzák a fejlődésed bármilyen formáját. Az emberi lény keresi a változást és az ismeretlent, így mi az, ami megakadályoz a kivirágzásban és abban, hogy megpróbálj valami mást? Hagyd el a "kell"-eket, és próbálj ki néhány "mi van, ha"-t! Ha bármikor azt érzed, hogy nem fognak működni az elképzeléseid vagy az álmaid, akkor nézz körül az interneten, és tömérdek embert találsz különböző ötletekkel, akik eléggé különösek, mégis sikeresen élik az álmukat.

5. És végül, lehet, hogy nincsenek is álmaid...

ha azt gondolod, hogy ezek az ötletek értelmetlenek és a megszokott ortodox, konzervatív napi rutinod az egyetlen mód, ahogy élni lehet, akkor a legnagyobb probléma az elméd működése. Csak akkor tudsz egy álmot megvalósítani, ha először is van álmod. Meglepődnél, hogy mekkora mennyiségű ember van, akiknek igazából nincs semmilyen álma, amiről be tudna számolni, ha felteszik nekik a kérdést, hogy "Mi az álmod?" Sokan azt válaszolnák, hogy a pénz, egy jó állás vagy a család, de ezek csak kulcsszerepek, amelyeket eljátszunk az álmunk megvalósítása során, és nem maga az álom. Igazából fel kell tenned a kérdést magadnak, hogy amikor meghalsz, akkor elmondhatod, hogy azt az életet élted, amit te akartál, vagy azt, amit mások elvártak tőled?"


Nincsenek megjegyzések: