2014. június 14., szombat

Baddha-haszta sírsászana A

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Baddha-haszta-sírsászana
(Összekulcsolt kezes fejenállás)
Dristi: Orrhegy

Áttekintés: Lásd a mukta-haszta-sírsászanánál.

Vinyásza számolás – A változat

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre és érkezzünk a térdeinkre. Kilégzésre helyezzük a fejünket és a karjainkat a rendes fejenállás-pozícióba, amit a befejező sorozatban szoktunk végezni mindegyik sorozat végén. Először állítsuk be a könyökök távolságát úgy, hogy a két kezünkkel átfogjuk az ellentétes könyökünket. Utána kulcsoljuk át az ujjainkat és nyissuk szét a csuklóinkat. a fejünk hátulját támasszuk neki a tenyereinknek és a fejünk legtetejét tegyük a földre, emlékezve arra, hogy a legtöbb gyakorló túlzottan a homlokára szokott támaszkodni, és így feszültséget hoz létre a nyakában. természetesen az is megtörténhet, hogy túlzottan a fejünk hátulsó oldalán támaszkodunk, de ez sokkal ritkább hiba. Ez idővel a nyak természetes lordotikus hajlatának kiegyenesedéséhez, vagy még kidomborodásához is vezethet, ami csökkenti a nyaki gerincszakasz rázkódás-csillapító minőségét. Ha kétségeink vannak, akkor egy képesített tanár segítségét kérjük a pozíció helyes meghatározásához. Egyenesítsük ki a lábainkat és sétáljunk minél beljebb amennyire lehetséges, anélkül, hogy domborítanánk a hátunkat.

Astau: Belégzésre lassan emeljük fel egyenes lábainkat a fejenállás-pozícióba. Kövessük az összes, előző fejenállásoknál elhangzott instrukciót. Határozottan aktiváljuk a vállöv és a karok összes izmát az egyensúly érdekében. Vegyünk öt levegőt és nézzünk az orrunkra.

A póz egészen idáig nem fog kihívásnak bizonyulni, mert eleve minden nap gyakoroljuk. Az egyetlen trükk az, hogy elég gyorsan át tudjuk helyezni a kezeinket ebből a pózból a hárompontos fejenállás-pozícióba. Ellenőrizzük, hogy a kezeink csak lazán vannak összefűzve, és minél kevesebb súly esik rájuk, mielőtt kihúznánk őket.

Az utolsó belégzésre, akasszuk be a légzést a bandhákba és váljunk olyan könnyűvé, amennyire csak lehetséges. Amikor a legkönnyebbnek érezzük magunkat, gyorsan helyezzük át a kezeinket a hárompontos fejenállás-pozícióba, vigyük a testsúlyt a kezeink felé, és nyomjuk őket erőteljesen bele a földbe.

Nava: Kilégzésre ereszkedjünk hátra csaturanga-dandászanába, mint az előző változatokban.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya."

Nincsenek megjegyzések: