2014. június 15., vasárnap

Baddha-haszta sírsászana B

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Vinyásza számolás – B változat

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre és érkezzünk a térdeinkre. Kilégzésre helyezzük a fejünket és a karjainkat pontosan ugyanabba a helyzetbe, mint az előző pózban. Ezúttal azonban, miután elhelyeztük a fejünket, fogjuk meg a kezeinkkel az ellentétes könyököket. A póz kulcsa a magfelelő távolság a fejtető és a két könyököt összekötő vonal között. Ugyanolyannak kell lennie, mind a mindennapos fejenállásunkban. Egyenesítsük ki a lábainkat és sétáljunk be velük, amennyire lehetséges, anélkül hogy domborítanánk a hátunkat.

Astau: Belégzésre lassan emeljük ki az egyenes lábainkat fejenállásba. kövessük az előző fejenállásnál elhangzott összes utasítást, és próbáljuk meg a szokásos módon a súly java részét a karjainkon tartani. Vegyünk öt levegőt és nézzünk az orrunkra. A kijövetel ebből a pózból könnyebb, mint az előzőből.

Az utolsó belégzésre, akasszuk be a légzést a bandhákba és váljunk olyan könnyűvé, amennyire csak lehetséges. Amikor a legkönnyebbnek érezzük magunkat, gyorsan helyezzük át a kezeinket a hárompontos fejenállás-pozícióba, vigyük a testsúlyt a kezeink felé, és nyomjuk őket erőteljesen bele a földbe.

Nava: Kilégzésre ereszkedjünk hátra csaturanga-dandászanába, mint az előző változatokban.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya."

Nincsenek megjegyzések: