2014. június 21., szombat

Baddha-haszta sírsászana C

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Vinyásza számolás – C változat

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre és érkezzünk a térdeinkre. Kilégzésre helyezzük el a fejünket és a kezünket pontosan ugyanúgy, mint a baddha-haszta sírsászana A esetében. Ez alkalommal azonban, miután a megfelelő helyzetbe helyeztük a fejünket, engedjük el a kulcsolást, és helyezzük el az alkarokat párhuzamosan a talajra alkartámasz-pozícióban. A póz kulcsa ismét az, hogy a fejtető és a két könyökön keresztülmenő vonal között megfelelő távolság legyen. Pontosan ugyanakkorának kell lennie, mint a mindennapos fejenállásunkban. Ha bármelyik irányba eltérünk ettől az ideális távolságtól, akkor nehéznek fogjuk találni a pózba való felemelkedést. egyenesítsük ki a lábainkat és sétáljunk be, amennyire lehetséges. Anélkül, hogy púposítanánk a hátunkat.

Astau: Belégzésre lassan emeljük fel az egyenes lábainkat a fejenállásba. Ehhez jelentős hamstring-hajlékonyságra lesz szükségünk, de álljunk ellen a kísértésnek, hogy a lábaink behajlítása által oldjuk meg a problémát. Ha helyesen végezzük a pózt, akkor a jutalmunk a core-stabilitás növekedése lesz.

Kövessük az összes instrukciót, amik az előző fejenállásokra vonatkoznak, és próbáljuk a szokásos módon a testsúlyunk java részét a karjainkra terhelni. Ez a póz nagyon hasonlít a pincsha-majúrászanára, azzal a különbséggel, hogy itt a fejünk könnyedén a földhöz ér. Forgassuk kifelé a felkarcsontokat, hogy megelőzzük a csuklók egymás felé közeledését, és a könyökök szétcsúszását. Ha képtelenek vagyunk ezt az akciót végrehajtani, azt általában a krónikusan megrövidült és kötött infraspinatus izom okozza. Ebben az esetben minden nap masszírozzuk ezt az izmot vagy a trigger-pontját; ezt bizonyos mértékben magunknak is megtehetjük. A megrövidült infraspinatus általában a vállöv kiegyensúlyozatlanságának kísérő tünete. Ezzel foglalkozni kell, mielőtt belekezdünk a haladó kartámaszokba, mivel azok a pózok rosszabbítják a létező egyensúlyzavart. A váll egyensúlyzavarának kezelésével kapcsolatban lásd a vállízülettel kapcsolatos fejezetet (71-77. old.)

Vegyünk öt levegőt és nézzünk az orrunk felé. A pózból történő kijutás a legkönnyebb az összes baddha-haszta sírsászana közül. Az utolsó belégzésre, akasszuk be a légzést a bandhákba és váljunk olyan könnyűvé, amennyire csak lehetséges. Amikor a legkönnyebbnek érezzük magunkat, gyorsan helyezzük át a kezeinket a hárompontos fejenállás-pozícióba, vigyük a testsúlyt a kezeink felé, és nyomjuk őket erőteljesen bele a földbe.

Nava: Kilégzésre ereszkedjünk hátra csaturanga-dandászanába, mint az előző változatokban.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya."

Nincsenek megjegyzések: