2014. június 1., vasárnap

Mukta-haszta sírsászana

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Mukta-haszta sírsászana (szabadkezes fejenállás)

Dristi: orrhegyre

Áttekintés: A hétféle fejenállás energetikailag lezárja a második sorozatot. Nagy mennyiségű energiát hoztunk létre és szabadítottunk fel a sorozat gyakorlása közben. Ezt az energiát most össze kell gyűjteni és tárolni kell. A jógikus szövegek szerint az élet nektárja (amrita) a lágy szájpadlásról (a szusumná végéről, melyet holdnak neveznek) csepeg alá, hogy a gyomor tüzének napja elégesse. A fejenállásokkal megfordíthatjuk ezt a folyamatot, mivel a napot a hold fölé helyezzük. A fejenállások gyakorlásának másik oka az, hogy jó lehetőséget adnak a vállak finomhangolásának tanulmányozására. Ennek a behangolásnak a megértése szükséges, mielőtt rátérünk a harmadik sorozat haladó kartámaszainak gyakorlására.

Vinyásza számolás – A változat

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre és érkezzünk a térdeinkre. Kilégzésre helyezzük a földre a fejünket és a tenyereinket hárompontos fejenállás-pozícióba, az alkarok legyenek merőlegesek a talajra. Helyezzük a fejtetőnk legmagasabb pontját a talajra. Sokan inkább a homlokukat teszik le, ami szükségtelen nyomást helyez a nyakra. persze az is lehetséges, hogy a fejünk hátsó oldalán támaszkodunk. Ha ezt hosszú ideig tesszük, akkor ellentétes ív alakulhat ki a nyaki gerincben. Ha kétségeink vannak, kérdezzünk meg egy képesített oktatót, hogy helyesen tarjuk-e a fejünket.

Ha a fejünk a megfelelő helyzetben van, akkor egyenesítsük ki a lábainkat és sétáljunk be a lábainkkal minél közelebb a fejünkhöz anélkül, hogy domborítanánk a hátunkat. Valójában ahhoz, hogy egyenes lábbal ki tudjuk emelni magunkat fejenállásba, növelni kell a deréktájék homorulatát. Ekkor a csípőnknek és a fenekünknek a gerinc mögött kell lennie ahhoz, hogy fel tudjuk emelni a lábainkat a földről. Ez természetesen és erőfeszítés nélkül megtörténik, amikor a csípőt elegendő mértékben hátravisszük. Ahhoz, hogy ne veszítsük el az egyensúlyunkat, tartsuk a testsúlyunkat egyenletesen elosztva a tenyereink és a fejtetőnk között.

Astau: Belégzésre lassan emeljük ki az egyenes lábainkat fejenállásba. Meg kell tanulni otthonosan felmenni és lejönni fejenállásból egyenes lábakkal, ha a második sorozatot szeretnénk gyakorolni. Ez a tranzíció sokkal fejlettebb, mint a behajlított lábakkal végzett, mivel több core-erőt eredményez, amiből nagyon sok kell a második és harmadik sorozat számos ászanájához. kerüljük a fel melletti gyakorlást az összes fejenállás-változatban. Mint ahogyan már elmagyaráztuk, a fal tamaszikus tárgy, amely nem tud visszacsatolást adni. (Persze, ugyanez vonatkozik a könyvekre és DVD-kre is. Nem tudnak visszacsatolást adni még akkor sem, ha a bennük található tudás szattvikus természetű.) Azok a gyakorlók, akik falat használnak, gyakran megrekednek a fejlődésükben. Ha segítségre van szükségünk, akkor egy olyan tanár, aki képes analizálni a pózainkat, meg tudja mondani, hogy mik azok az akciók, amiket nem hajtunk végre megfelelően.

A tenyereinket határozottan a talajba nyomva, emeljük ki a lábainkat annyira, hogy a csípőízületeink teljesen kiegyenesedjenek, és a testünk egyenes vonalban legyen a tejünktől a lábujjainkig. Spicceljünk a lábfejünkkel és aktiváljuk az összes izmot a lábainkban és a törzsünkben, hogy megelőzzük a vér fejbe tódulását. Tartsuk aktívan a bandhákat, és lassan lélegezzünk a mellkasba, hagyva a rekeszizmot szabadon oszcillálni. Minden inverzióban lassan kell lélegezni, mivel a gyors légzés megzavarná az egyensúlyunkat a hasban létrejövő hullámzás miatt. Ez vagy ahhoz vezetne, hogy a test előre-hátra lengene, mint egy hinta, vagy annyi energiát fordítanánk a lengés csillapítására, hogy hamar elfáradnánk és kidőlnénk a fejenállásból. Éppen ezért minden fordított pózban lassú és kontrollált mellkasi-hasi légzésre van szükség.

Mint ahogy az összes fejenállás-változatban, aktiváljuk az alsó trapézizmot, mai látlal a lapockáinkat feljebb tudjuk húzni a mennyezet felé, és próbáljuk a testsúlyunk java részét a tenyereinkre helyezni. Ez az utolsó instrukció itt azért nem annyira fontos, mint az alap sírsászanában, mert ezeket a fejenállás-verziókat csak öt légzésig fogjuk kitartani. Vegyünk öt levegőt és nézzünk az orrunk irányába."

Nincsenek megjegyzések: