2014. június 6., péntek

Itt a málna!

Az eperszezonnak lassan vége, de viszont itt a málna! ugyan minden bogyós gyümölcsről elmondják, hogy mennyire hasznos és fiatalító hatású, egyik nagy kedvencem mégis a málna már gyerekkorom óra. ha a kert végében van egy málnabokor, és hajlandó vagy megküzdeni a tüskés ágakkal, akkor egy nyáron akár kétszer is szüretelheted róla a finom terméseket, és gondozást sem nagyon igényel. Néhanapján vadon termő példányokra is rábukkan az ember királdnulás közben, olyankor aztán lehet legelészni! persze ha nincs kerted, akkor is egész nyáron viszonylag olcsón kapsz a piacon magyar málnát, amit eszegetni, müzlibe, turmixba keverni, fagyit készíteni, vagy akár süteményekbe, levesekbe tenni is nagyon jó dolog. Nos, nézzük meg közelebbről, hogy mire is képes ez a vonzó küllemű és zamatos ízű gyümölcs!

A málna a rózsafélék családjába tartozik. A málnabokor 1-2 méter magasra növő, szőrös, tüskés szárral rendelkező félcserje. Magyarországon őshonosnak számít. A vadon élő fajták júniustól szeptemberig, míg a termesztett változatok májustól júliusig adnak termést. Kedveli a jó vízellátottságú, félárnyékos, párás helyeket. Megfelelő gondozás hiányában rekordidő alatt képes elburjánzani.

A legenda szerint először Kréta szigetén kezdték el termeszteni, innen terjedt tovább a rómaiak közvetítésével. A középkorban már ismert gyógynövénynek számított, a kolostorkertek népszerű növénye volt.

A málnának magas a víz- és a rosttartalma, energiatartalma viszont csupán 30 kcal/100g. Szénhidrát-tartalma, mely főleg gyümölcscukorból (fruktózból) áll, alacsony, 5,4g/100 g, ezért jól beilleszthető a cukorbetegek és fogyókúrázók étrendjébe is. Tisztító gyümölcsnapot tartóknak érdemes legalább egy étkezésre málnát fogyasztani.

Sokféle és kiemelkedő mennyiségű vitamin van benne. A legjellemzőbbek a C-vitamin, a niacin, a pantoténsav, a folsav, a karotin, valamint az E- és az A-vitamin. Az ásványi anyagok közül kiemelhető kalcium-, kálium-, magnézium-, cink- és vastartalma.

Alacsony szénhidrát- és magas rosttartalma a népi tapasztalatok szerint segíthet a vércukorszint karbantartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében és a magas vérnyomás csökkentésében, valamint előnyösen hathat a szív munkájára és a keringésre. Antioxidáns- és flavonoid-tartalma révén csökkenti a káros szabadgyökök elszaporodását.

A málnalének a népi gyógyászatban lázcsillapító és a meghűlést enyhítő hatást tulajdonítanak. A középkorban a málnaszirupot immunerősítőként, valamint hányinger, hányás ellen használták. Aki emésztési panaszok miatt nem fogyaszthatja a gyümölcs apró magjait, szitán áttört levével próbálkozzon, előnyös hatásai így is érvényesülnek.

A málna júniustól augusztusig szedett leveleit a népi gyógyászat gyógynövényként tartja számon. A szárított levelekből készített tea a gyümölcshöz hasonló előnyős tulajdonságokkal rendelkezik: jó hatású lehet cukorbetegségben, székrekedéskor és érbetegségekre. Természetgyógyászok, dietetikusok ajánlják izzasztásra, meghűléses és húgyúti panaszok enyhítésére. Külsőleg borogatásként alkalmazható. Segíthet a menstruációs fájdalmak enyhítésében is.

A természetgyógyászok a terhesség első hónapjaiban a reggeli rosszullétek enyhítésére napi egy csésze málnalevélteát ajánlanak, a terhesség utolsó heteiben pedig két csészényit a kismedence tájékán lévő izomzat ellazítására, amely révén megkönnyíti a szülést. Senki ne vesse be azonban ezt a "fegyvert" szülész-nőgyógyászával történő egyeztetés nélkül. Teakészítéskor egy evőkanálnyi szárított levelet 35-40 percig kell forralni 2,5 dl vízben, majd leszűrni. Melegen és langyosan fogyasztható.

  • A málna, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket.
  • Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat.
  • A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban.
  • Különböző vérzések csillapítására is alkalmazható.
  • Ezeken kívül jelentős mennyiségű B1, -és B2-vitamint is tartalmaz.
  • Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban,cserzőanyagokban és növényi rostokban.
  • Pektin is található benne, ez az anyag emésztésjavító hatásáról ismert. 
  • Az ásványi anyagok közül a kálcium-, kálium-, megnézium- és vastartalma kiemelkedő, mennyiségét tekintve pedig a szervezet napi szükségletének 10 %-át fedezi. Jól teszed, ha frissen és nyersen fogyasztod, ugyanis így érvényesül leginkább a benne lévő vitaminok jótékony hatása.
  • Kevesen tudják, hogy másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát.
  • Sőt, még szépülhetünk is vele! Ez a szépségvitaminként emlegetett magas biotintartalmának köszönhető, amely szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat.
  • Antocianintartalma révén mérsékli a magas vérnyomást.
  • Emellett szabályozza a vércukorszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket.
  • Megfázás esetén készíts málnaszörpöt, majd szobahőmérsékletű állapotban kortyolgasd el! 
  • Levelei értékes gyógynövény-alapanyagnak számítanak.
  • A málnából készült tea pedig antibakteriális, ér, -és pórusösszehúzó hatású.
  • Cukorbetegség, húgyúti panaszok, meghűlés és lázcsillapítás esetén is hasznos málnából készült teát inni.
  • Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása pedig a szájnyálkahártya gyulladásos állapotainak megszüntetésében segédkezik.
  • Rovarcsípések okozta duzzanatok borogatására is használható. 

A málna rendkívül sérülékeny gyümölcs, így oda kell figyelni a megfelelő tárolására. A legjobb, ha hűtőben tartod, itt 2-3 napig is eláll, napon és szobahőmérsékleten nagyon hamar megromlik. Kiválóan alkalmas mélyhűtésre, ízét, zamatát jól megőrzi. Csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg!

Nincsenek megjegyzések: