2015. március 19., csütörtök

A báhja uddíjána és az uddíjána bandha

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Azért, hogy megkülönböztessem az izomösszehúzódással járó uddíjána bandhát (melyet a belégzés, a belső kumbhaka és a kilégzés közben végzünk), a passzív uddíjánától, mely csak a külső (báhja) kumbhaka közben történik, ebben a könyvben báhja uddíjánának neveztem el. Amikor ezt teszem, azt a hagyományt követem, amit tudomásom szerint Shrinivasayogi, a Hatha-ratnávalí szerzője kezdett el (2.56). Ez a szöveg valószínűleg a 17. században keletkezett, és a szerzője tisztában volt vele, hogy különbséget kell tenni az uddíjána és az uddíjána bandha között.

A Jóga-rahaszja szerint a kilégzés után külső (báhja) kumbhakát kell végezni erős uddíjána és dzsálándára bandhával (1.62). A báhja uddíjánára azt mondják, hogy megszünteti a hasi szervek működési zavarait, mint például a cukorbetegség, és megtisztítják a manipúra csakrát. A külső kumbhaka közben történő alkalmazása mellett a naulí krijában és az olyan múdrák közben is használják, mint a tadaga múdrá, jógamúdrá és mahámúdrá. Ez egy passzív gyakorlat, abban az értelemben, hogy a hatását nem a hasizmok összehúzásával érjük el, hanem a felfelé húzó hatás elérésével, amit a torokzár utáni hamis belégzéssel érünk el. Míg az uddíjána bandha előző három aktív változata a paraszimpatikus idegrendszert szokta aktiválni, lelassítja a szívverést és a vérnyomást, addig ez a passzív uddíjána bandha a szimpatikus idegrendszert stimulálja, és felgyorsítja a szívverést. Ezt főleg a mellékvesékre gyakorolt szívó hatáson keresztül éri el. Így segítségével egyensúlyt állíthatunk be a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer között, de a funkciója azt is elmagyarázza, hogy a külső kumbhaka miért nehezebb, mint a belső. A szív hajlamos felgyorsulni és több oxigént igényel, amikor a tüdő teljesen üres. Ez egy másik ok lehet, amiért T. Krishnamacharya olyan nagy hangsúlyt fektetett a dzsálándhára bandha nehéz feladatának végzésére a külső kumbhaka és báhja uddíjána közben. A dzsálándhára bandha ugyanis semlegesítheti a báhja uddíjána szimpatikus hatását.

Míg a többi bandha növeli a hasűri szervekre gyakorolt nyomást, a báhja uddíjána gyorsan lecsökkenti a hasűri nyomást a normálishoz képest. Ha mindkettőt felváltva alkalmazzuk, miközben a belső kumbhakáról a külsőre váltunk és fordítva, masszírozzuk a belső szerveket. Az állott folyadékot kiszivattyúzzuk a szervekből, és friss vért pumpálunk beléjük. Ezáltal elősegítjük a méreganyagok kiürítését és a szervek vitalitását. Ugyanezt mondhatjuk el a tüdő szöveteiről is."

Nincsenek megjegyzések: