2015. március 14., szombat

Szkandászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Szkanádszana (Szkanda isten póza)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A szkandászana az ékapáda-sírsászanán alapuló sorozat következő logikus folytatása. Itt nem fordulunk ki oldalra, mint a bhairavászanában, hanem állva végzünk egy előrehajlítást. A póz tehát majdnem olyan, mint az ékapáda-sírászana B a második sorozatból, azzal a különbséggel, hogy míg abban a földöl ülve végeztük az előrehajlítást, és így a talajra tudtunk támaszkodni, addig ebben a pózban állva kell előrehajolni, ami miatt jobban oda kell figyelni az egyensúlyozásra.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre a lefelé néző kutya-pózból, úgy, hogy a jobb lábunk már a jobb karunk külső oldalán legyen. Kilégzésre helyezzük be a jobb lábszárunkat a tarkó mögé. Következő belégzésre tegyük le a két tenyerünket a vállaink alá, majd emeljük meg magunkat, mintha hátraugrani készülnénk. A bal lábunkat azonban csak addig vigyük, amíg a két tenyerünk közé nem ér, és ott helyezzük a talajra, majd álljunk rá. Egyenesítsük a bal térdünket, és emeljük meg a mellkast és a fejünket. Ez lehetőséget ad arra, hogy stabilizáljuk az egyensúlyunkat, illetve ha kell, még beljebb húzhatjuk a lábunkat a tarkó mögé.

Astau: Kilégzésre hajtsuk rá a fejünket a lábunkra, és az állunkkal érintsük meg a sípcsontot. Mind minden láb-a-nyak-mögötti pózban, itt is törekedjünk az ágyéki és nyaki gerincszakasz kiegyenesítésére. Ezzel egyrészt stabilabban a tarkó mögött tudjuk tartani a jobb lábunkat, másrészt, ahogy minden láb-a-nyak-mögötti pózban, semlegesítjük a gerincre hátulról nehezedő nyomóerőt, amit a jobb láb létrehoz. Ebben a pózban természetesen a nyomóerő jóval kevesebb, mint például a kasjapászanában, vagy az ezt követő dúrvászászanában, mivel a jobb comb viszonylag kis szöget zár be a ballal. Esetenként arra is szükség lehet a póz stabilitása érdekében, hogy a jobb combunkat és lábszárunkat rászorítsuk a nyakunkra. Végezzünk öt mély légzést a pózban.

Nava: Belégzésre ismét hozzuk előre a bal lábunkat a csakórászana pozíciójába, majd kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dasa: Felfelé néző kutya,
Ékádasa: Lefelé néző kutya.

Dvádasa-astadasa: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat a bal oldalra is.

Nincsenek megjegyzések: