2015. március 24., kedd

A múla bandha jelentősége

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:


"A pránájámában a báhja uddíjána egy haladó gyakorlat, amivel csak akkor lehet foglalkozni, ha az uddíjána bandha előző változatait már megtanultuk. Különösen, ha a dzsálándhára bandhával kombináljuk, a báhja uddíjána erőteljes szívó hatást gyakorol az agyra és a gerincvelőre. A báhja uddíjánát lassan kell elsajátítani a naulí, tádága mudrá és a jóga múdrá közben. A kezdőknek eleinte nem több, mint két vagy három ismétlést kell végezni naponta, majd fokozatosan növelni heteken és hónapokon keresztül.

Az erőteljes nyomásváltozás miatt a báhja uddíjána, mint ahogy a naulí gyakorlása sem ajánlott a nőknek, ha teherbe akarnak esni, illetve menstruáció és terhesség közben sem. Minden időben nagyon hasznos azonban a női szaporítószervek számára. A naulíhoz hasonlóan helyre tudja állítani az előreesett méhet. A báhja uddíjána és a naulí természetes fogamzásgátólként is használható, ha bizonyos jógapózokkal együtt alkalmazzuk.

Múla bandha

A múla bandha gyökér- vagy gátzárat jelent, mivel a gát a gerinc és az idegrendszer gyökere.

Miért a múla bandha?

A Dhjánabindu Upanisad kijelenti, hogy az öregek is megfiatalodnak a múla bandha végzése által (74-75). A Gheranda-szamhitá is egyetért abban, hogy a múla-bandha minden gyengeséget és bizonytalanságot megszüntet (3.12-14), amit a Siva-szamhitá (4.41) is megerősít. A gyengeség és öregedés oka a jóga szerint az életerő elvesztése, és ez a veszteség részlegesen az életerő lefelé áramlásának köszönhető. A múla bandha megóvja az életerőt és felfelé fordítja.

A Jóga-kundaliní Upanisad a múla bandhát az apána-váju felfelé fordítójának nevezi. Azt állítja, hogy az apána-váju felfelé fordítása és a belső tűz fellobantása együttesen arra készteti a Kundalinít, hogy belépjen a lyukába, a központi energiavezetékbe (1.40-46). Ugyanezt a mechanizmust a Hatha-jóga Pradípiká is elmagyarázza (3.60-64). Meg kell jegyeznünk, hogy az apánát a „tűz szintje” magasságába kell emelni, vagyis a manipúra (köldök) csakra szintjére, ahol találkozik az agnival, melyet a váju segítségével kell élénkíteni. Együttesen képesek felébreszteni a Kundalinít. A múla bandhát a múládhára csakra felébresztésére is használják."

Nincsenek megjegyzések: