2015. március 21., szombat

A dúrvászászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Dúrvászászana (Dúrvásza Muni póza)

Dúrvásza Muni egy ősi és hosszú életű bölcs volt, aki fontos szerepet töltött be a Szatja, Trétá és Dvápara-júga alatt. Dúrvásza az Úr Siva inkanációja volt, éppen ennek köszönhette hirtelen természetét, amiről szintén híres volt. Az volt a szokása, hogy mindenkit megátkozott, aki akár csak egy kis hibát vagy tiszteletlenséget is elkövetett ellene. De haragja mindig hamar elszállt, és általában elmondta, hogy mit kell tenni az átok elkerülése érdekében.

Azt mondják, hogy Dúrvásza Muni az Úr Siva inkarnációja volt. Atri Risi és Anaszújá fia volt. Atri Risi az Úr Brahmá emberi fia volt, a felesége pedig lojális és hűséges asszony volt. Egy nap Szaraszvatí istennő Laksmíval és Párvatíval (ők sorrendben Brahmá, Visnu és Siva feleségei) úgy döntött, hogy leteszteli Anaszújá férje iránti hűségét. Mindhárom istennő megkérte a férjét, hogy tesztelje le Anaszújá hűségét.

Anaszújá azonban hűséges maradt, így mindhárom isten kénytelen volt vele maradni, mint a fiai. Egy idő múlva az összes isten és istennő kérésére végül elengedte őket. A három isten azonban megáldotta Anaszúját, mielőtt elment, hogy a kiterjedéseik a fiaiként fognak megszületni. Így Anaszújá megszülte Szómát, Brahmá inkarnációját, Dattátréját, Visnu inkarnációját és Dúrvászát, Siva inkarnációját.

Más legendák szerint Atri risi súlyos lemondásokat végzett feleségével, Anaszújával együtt a Tishkul hegyen, hogy fiuk születhessen. A lemondásuktól elégedetten Brahmá Visnu és Siva megáldotta a bölcset, hogy mindhárom isten a fiaként fog megszületni. Így született meg Szóma, Dattátréja és Dúrvásza.

Dúrvásza Muni mindig próbatételek elé állította a tanítványait. Bár nagy bölcs volt, nem tudott uralkodni a dühe felett, és ez lett a gyengesége. Néha kis dolgokon is nagyon feldühödött, és gondolkodás nélkül átkokat szórt. Például megátkozta Sakuntalát, ami miatt annak nagyon sokat kellett szenvednie. Senki nem menekülhetett a haragja elől, sem az istenek, sem a démonok, sem a közönséges emberek.

Dúrvásza Muni kemény lemondásokat végzet, és ennek eredményeképpen misztikus képességekre tett szert. Egyszer Kuntí királynő elégedetté tette Dúrvásza Munit készséges szolgálatával, és ezért cserébe kapott a bölcstől egy mantrát, amellyel bármelyik általa kiválasztott istent meghívhatta, hogy nemzzen gyereket a méhében. Ennek az áldásnak a következtében született meg az ö Pándava herceg, akik jelentős fordulatot hoztak a történelemben.


Egyszer Dúrvásza Muni úgy döntött, hogy leteszteli az Úr Krisna türelmét. Az Úr Krisna azonban a bölcs legfurcsább kéréseit is türelmesen teljesítette. Egy nap Dúrvásza arra kérte Krisnát, hogy kenje be az egész testét a maradék édesrizzsel. Amikor az Úr Krisna ezt zokszó nélkül megtette, akkor Dúrvásza Muni megáldotta, hogy az egész univerzum szeretetét meg fogja kapni.

Nincsenek megjegyzések: