2015. március 8., vasárnap

Szkanda, a dharma védelmezője

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Szkandát a védikus időszakban is ismerték. A Védákban, az upanisadokban, a puránákban, a Mahábháratában és a Rámájanában is találunk utalásokat rá, valamint Patandzsali Jóga-szútrájában és néhány korai buddhista szövegben is. Úgy tekintenek rá, hogy Agni, a tűzisten természetével rendelkezik. Érdemes megjegyezni, hogy a brahmanizmus, majd később a saivizmus elterjedésével Szkanda Kumára nagyon népszerű lett Dél-Indiában, ahol a helyi törzsek és vidéki emberek által imádott több istenséget és természeti szellemet fokozatosan vele azonosítottak, és akik a Kumára vagy Kárttikéja általános név alatt később bekerültek a saivizmus panteonjába.

A legenda szerint Szkanda azért született meg Siva és Párvatí fiaként, hogy megölje Tarakászura démont. Mielőtt megszületett, Párvatí szigorú vezekléseket végzett, hogy fia rendkívüli erőre és képességekre tehessen szert. Az erdőben, amiben született, olyan fű nőtt, ami a nyilakra hasonlított (szara-vana), így kapta a Szaravanabhava nevet. Hat isteni anya szoptatta, akik a Kritikka csillagképet alkotják, így kapta a Kárttikéja nevet. Hat fejével szívta hat mostohaanyja tejét, így kapta a Sanmukha nevet.

Amikor felnőtt, az istenek hadseregének parancsnoka lett, innen származik a Déva Szénapathi neve. Főbb tettei Tarakászura, Bánászura és Pralambászura megölése, Nárada áldozatának megvédése, egy alagút ásása a Krauncha hegyen keresztül, és egy vita Brahmával, melyben megmutatta valódi bölcsességét. Öröknek tartják. Ebből származik Kumára (gyermek) neve. Az ábrázolásokon általában egy feje és két karja, vagy hat feje és tizenkét karja van. A hat fej az öt érzéket és az elmét, a hat tattvát és a hat csakrát szimbolizálja. Bár eredetileg cölibátusban élő istenként imádták, a tantrizmus felemelkedésével két alapvető saktival, Vallíval és Dévaszénával hozták kapcsolatba. Az első feleség szerény származású, míg a második Indra (a félistenek királya) leánya. Fegyvere a lándzsa, amivel elpusztította Tarakászura démont.

A Szkanda Purána, valamint a Rudra-Szamhitá a Siva Purána Kumára-khándájából leírja Kárttikéja születésének és tetteinek részleteit. Az utóbbi szerint, Kárttikéja különös körülmények között született. Agni a félistenek kérésére ellopta Siva magját, amire Párvatí felháborodott. Agni viszont képtelen volt elviselni Siva energiájának intenzitását, ezért titokban megtermékenyítette vele a bölcsek hat feleségét a bőrük pórusain keresztül. Miután befogadták Siva energiáját, ők is képtelenek voltak továbbvinni azt, így a Himalájára dobták. Himavant, a hegyek istene is képtelen volt elviselni az energiát, így a Gangesz folyóba ejtette. A Gangesz folyó istennője sem bírta elviselni az energiát, így egy ideig vitte magával, majd a nád közé helyezte, ahol végül egy gyönyörű csecsemő, Kumára lett belőle. E legenda szerint Siva energiája hat különböző közvetítőn és közegen ment keresztül, mielőtt megszületett Kumáraként. Éppen azért a hatos számot kötik hozzá, és a holdhónap hat napján imádják. Születése után hat anya gondoskodott róla egy ideig, mielőtt az Úr Siva felkérte, hogy induljon hadjáratba Tarakászura démon ellen.


Az összes isten és istennő különböző fegyverekkel és ajándékokkal látta el, és vele tartottak a csatamezőre is, ahol megölte a démont és így megmentette a világot a veszélytől. Ezután a bölcsesség és hatalom isteneként, a gyengék védelmezőjeként és a dharma (vallásos elvek) helyreállítójaként híresült el.

Nincsenek megjegyzések: