2015. március 31., kedd

A dzsíhva bandha

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:


"A tribandha vagy bandhatraja

Ezeket a kifejezéseket mindhárom bandha egyidejű használatára alkalmazzák a külső és belső kumbhaka alatt, és csodálatos hatást tulajdonítanak neki. A múla bandha felfelé fordítja az apána vájut; a dzsálándhára bandha lefelé irányítja a prána vájut, hogy élénkítse az agnit. A felélénkített agni az apánával együtt belép a szusumnába az uddíjána bandha segítségével.


Dzsíhva bandha

A dzsíhva bandha a nyelvzárat jelenti, pontosabban a nyelv hátrahajtását, amikor a nyelvünk alját a kemény ás lágy szájpadláshoz nyomjuk, és annyira hátratoljuk az orrgarat-üreg felé, amennyire csak bírjuk.

A Hatha Tatva Kaumudí kijelenti, hogy amikor a nyelv a szájpadláshoz nyomódik a nyelvcsap mögött, a prána belép a szusumnába, és meghalljuk a nádát. A náda a belső hangot jelenti, és a legközvetlenebb módszernek tekintik a szamádhi elérésében. A Hatha Tatva Kaumudí verse azonban nem igazán a dzsíhva bandhára vonatkozik. A dzsíhva bandhában nem tudjuk a nyelvcsap mögé hátranyújtani a nyelvünket, mert a nyelvredő (a nyelv alsó részén található ín) nem engedi.

A Kaumudí által említett technika valójában a Khecsarí múdrá, amihez át kell vágni a nyelvredőt, hogy le tudjuk nyelni a nyelvünket. A Khecsarí múdrá kifejezést nem ajánlott a dzsíhva bandhára használni. A dzsíhva bandha a nábhó múdrá alapeleme, amit a nyelvcsapból alászálló nektár (amrita) lefejésére használnak. A khecsarí múdrá a nábhó múdrá haladó változata.

A khecsarí múdráról azt tartják, hogy jelentősen csökkenti a légzés frekvenciáját, és így képessé tesz bennünket a hosszabb kumbhakák kitartására. Megszilárdítja a pránát és így az elmét is. Ezeket a hatásokat a dzsíhva bandha is kiváltja, csak kisebb mértékben. az egyik mechanizmus, amin keresztül a tudatalatti (vászaná) kifejeződésre jut, a nyelv és a szemek finom mozgásai. Ha a jógi megakadályozza ezeket a mozgásokat, akkor a tudatalatti elveszíti a befolyását, és a kumbhaka, valamint a meditáció mélyebb lesz. A dzsíhva bandha alkalmazásának egyik fő oka az, hogy lecsillapítja a tudatalattit azáltal, hogy megszünteti annak egyik kifejeződését. Így kapcsolódik a dristihez (fókuszponthoz) és annak haladó változatához, a sambháví múdrához, amelyiknél a figyelmet hosszú időre a harmadik szemre rögzítjük.

Így a dzsíhva bandha fontos kiegészítője a pránájámának és a meditáció minden formájának. Egyes jógaiskolák szerint helyettesíteni lehet vele a dzsálándhárát kumbhaka közben. A tapasztalataim viszont nem ezt mutatják. Jobban járunk, ha hozzátesszük a dzsálándhára bandhához. Ezt a Hatha-jóga Pradípikához írt Dzsjótszná kommentár is alátámasztja. E javaslatnak megfelelően, először aktiváljuk a dzsíhva bandhát, és utána, azt fenntartva vegyük fel a dzsálándhára bandhát. Egy másik lehetőség a dzsíhva bandha alkalmazása a teljes légzésciklus alatt. Figyeljünk oda, hogy ne gyűljön fel a feszültség a fejünkben! Ha fejfájást kapunk, akkor engedjük ki a dzsíhva bandhát! Lassan hozzuk be a gyakorlásunkba.


A dzsíhva bandha hasznos kisegítő eszköz a pránájámában, de ez egy részletes téma, ami meghaladja jelen könyv terjedelmét."

Nincsenek megjegyzések: