2015. március 10., kedd

A belső uddíjána bandha

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A belső (kumbhaka) uddíjána bandha

Most pedig az uddíjána bandha azon formáját fogjuk megvizsgálni, amit a belső kumbhaka közben alkalmazunk. A Hatha Ratnávalí azt mondja, hogy az uddíjána bandhát a belégzés után kell elkezdeni, és a (belső) kumbhaka előtt. A Hatha Tatva Kaumudí kijelenti, hogy a dzsálándhára bandha és uddíjána bandha gyakorlásával a belső kumbhaka közben a pránát be tudjuk juttatni a szusumnába. A Kumbhaka Paddhatí azt javasolja, hogy a belégzés után és a belső légzésvisszatartás megkezdése előtt aktiváljuk az uddíjána bandhát, és a Gheranda szamhitá is ugyanezt mondja.

Itt az uddíjána bandha olyan formájával találkozunk, amely eltér attól, amit eddig már megtárgyaltunk. A belső kumbhaka közben végrehajtott uddíjána bandha a hasizmok erőteljes megfeszítéséből áll, nem csak a köldök alatt, hanem fölötte is (Hatha-ratnávalí 2.55). Célja a légnyomás és a pránikus nyomás növelése a törzsben olyan mértékig, hogy a prána belépjen a szusumnába és felemelkedjen benne, az apána váju pedig felfelé forduljon. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a jóginak már el kellett sajátítania a dzsálándhára bandha és múla bandha végrehajtását, máskülönben a prána elgszökik a törzsből. Ez az uddíjána bandha haladóbb formája, és csak azután érdemes foglalkozni vele, hogy a belégzési és kilégzési uddíjána bandhákat elsajátítottuk.

Ne próbáljuk a belső kumbhakát kitartani több, mint tíz másodpercig a dzsálándhára bandha elsajátítása nélkül. A kezdeti időszakban a belső kumbhaka gyakorlását annak kell szentelni, hogy újra és újra ellenőrizzük a dzsálándhára bandha megfelelő végrehajtását, hogy a prána ne szökjön a fejbe, illetve a levegő a fülekbe, és ne okozzon kárt. Ha a dzsálándhára bandha már megfelelően megy, akkor a belső kumbhaka közben a tudatosságot a múla bandha gyakorlása felé kell fordítani, bár a kumbhakát e bandha nélkül is veszélytelenül végre lehet hajtani. De csak miután mindkettőt elsajátítottuk, alkalmazhatjuk a harmadikat, az uddíjána bandhát a belső kumbhaka közben. Eleinte nehezebbnek fogjuk érezni a másik két bandha végrehajtását; valamint a tüdő szöveteire gyakorolt nyomás is növekedni fog, amit egy kezdőnek el kell kerülnie. A tüdő szöveteit a kumbhaka hosszának és intenzitásának lassú növelésével kell megerősíteni. Ugyanez az elv vonatkozik az izmokra és az inakra az ászanában, és valójában a legtöbb dologra vonatkozik az életben. A kumbhaka intenzitásának növelése a legutolsó dolog, amivel egy kezdőnek foglalkoznia kell.                                

Azon túl, hogy elősegíti a prána belépését és felemelkedését a szusumnában, M.L. Gharote szerint az uddíjána bandha alkalmazása a belső kumbhaka közben lassítja a szívverést is a zsigeri idegek nyomásreceptorainak ingerlése által. Ez a hatása közös a dzsálándhára és múla bandhával. Mindhárom bandha együtt lassítja a szívet, mélyíti a meditációt, csökkenti a test oxigénfelhasználását, és ezáltal meghosszabbítja a kumbhakát."

Nincsenek megjegyzések: