2015. március 7., szombat

Szkanda történelmi nyomai

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Dél-Indiában Szkandát Szómaszkandaként jelenítették meg, amikor a gyermek Szkanda isteni szülei ölében ül. A Siva Puránában a következő leírást olvashatjuk:

Látva a fiát, a nagy Úr Sivát, az univerzum atyját a nagy Istennővel, Párvatíval együtt elöntötte az öröm és a szeretet. A ragyogó testű Kumárát az ölébe helyezve Párvatí is ragyogott a dicsőségtől, mint a gyermekes anyák legnagyobbika, Kumára Siva ölében ült, és Vászukíval játszott, a kígyók urával, aki Siva nyakát díszítette. Az Úr Siva, a világok egyedüli ura, szótlan volt az elragadtatástól.”

Egy bizonyos idő elmúltával Szkanda imádata kezdte elveszíteni a jelentőségét, és mára már csak Tamil Naduban maradt fenn. A legfontosabb temploma Tirucchenturban, a tengerparton van. A többi templom Tamil Naduban és Dél-Indiában található szétszórva. Hogy miért vonult vissza Szkanda délre India más részeiből, arra az a mítosz adja meg a választ, mely szerint Szkanda feldühödött, amikor megtudta, hogy a szülei az öccsét, Ganapatit szeretnék előbb kiházasítani, mint őt. Az a verseny, ami ezt volt hivatott eldönteni, döntetlennel zárult, mert Szkanda fizikailag körbejárta az univerzumot, míg Ganapati csak a szüleit járta körbe, mondván, hogy ők az univerzum. Metafizikai értelemben persze igaza volt, de Szkanda dühében megsértődött, és azóta sem lett kiengesztelve. Sok dél-indiai templomban van évente egy olyan rituálé, melynek során a Himalájában lakó szülei meglátogatják a még mindig duzzogó fiukat. Ez a történet Ganapati növekvő népszerűségére is utal, ami még mindig nem mutatja a csökkenés jelét.

Szkanda hátasállata a Pravani nevű páva, mellyel az űrben is tud közlekedni. Kedvenc fegyvere a Vél nevű lándzsa, melyről a Vélájudha nevet is kapta. Juddharangának is nevezik, ami azt jelenti: “A háború esze”. Hat feje és tizenkét karja van. Legnépszerűbb dél-indiai neve Szubramaniam.

Szkanda tehát Siva és Párvatí idősebbik fia, bár egyesek szerint ő a fiatalabbik, és Gnaésa az idősebb. Bár egész Indiában ismert, és valószínűleg régebbi isten, mint Ganésa, mára már csak Dél-Indiában és Sri Lanka egyes részein maradt fenn az imádata.
Szkanda említésének történelmi nyomai régre nyúlnak vissza. A Kusán-érméken is megtalálható Szkanda-Kumára-Visákha és Siva ábrázolása. A Kusán birodalom (Kr.e. 1. sz.) királyait Dévaputrának nevezték, ami szintén arra utal, hogy a király isteni eredetű és Szkanda képviselője. A Jaudhéhák, akik fontos szerepet játszottak a Kusána dinasztia hanyatlásában, szintén Szkanda-kumárát imádták, az ő érméiken Szkanda és egy papagáj szerepel. A Gupták szintén Sivát és Szkandát imádták, amit két uralkodójuk (Szkanda Gupta, 455-467 és Kumára Gupta, 473-476) neve is bizonyít. Szkanda Gupta fontos szerepet játszott Észak-India és a hanyatló hinduizmus megmentésében a kíméletlen hunok kezétől. Több templomot is épített, melyeket Szkandának és a különböző anyaistennőknek szentelt.

Nincsenek megjegyzések: