2015. március 29., vasárnap

Az úrdhva-kukkutászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Úrdhva Kukkutászana

Az úrdhva-kukkutászana a kartámasz-sorozat első póza. A mély csípőnyitások után áttérünk a kartámaszokra, melyek közül az első az úrdhva-kukkutászana. A póz neve szó szerinti fordításban kiemelt kakaspóz. A sok risiről és dévatáról elnevezett póz után egy állatról elnevezett póz következik, melynek valamivel könnyebb változata már megjelent az első sorozatban.

Az úrdhva-kukkutászana mitológiája

A kakasról elnevezett pózok (kukkutászana és úrdhva-kukkutászana) mitológiai rokonságban állnak a majúrászanával (pávapózzal). Mindkét állat Karttikéjához (lásd a szkandászanánál) kapcsolódik a hindu mitológiában, a páva a járműve, míg a kakas a zászlóján található.

Karttikéja azért született, hogy elpusztítsa a három ráksasza testvért, Szurapadmant, Szimhamukhát és Tárakát, akik legyőzték a dévákat és uralmuk alá hajtották őket. Szurapadman azt az áldást kapta Sivától, hogy semmilyen erő vagy élőlény nem győzheti le, csak az, aki Sivától született. Mivel Siva mély meditációban volt és nőtlenségi fogadalmat tett, amikor ezt az áldást adta, Szurapadman legyőzhetetlennek tekintette magát, és addig támadta a dévákat, amíg nem csak a mennyei bolygókat, hanem mindhárom világot legyőzte.

A megkínzott dévák Sivától kértek segítséget. Siva ekkor már feleségül vette Párvatít és legszületett Kárttikéja is a fikukként. A megfelelő pillanatban Siva kijelölte Kártikéját a félistenek hadvezérének, és azt az utasítást adta neki, hogy hirdessen háborút a három testvér ellen és szabadítsa fel a dévákat. Az anyja, Párvatí egy erőteljes fegyvert, a Vélt (lándzsa) adott neki, hadjáratában pedig kilenc szárnysegédje kísérte, Vírabáhu vezetésével.


A ráksasza testvérek és Kárttikéja között hat napig tartott az ütközet. Az első félelmetes démon, akivel Kárttikéja és a serege szembeszállt, Krauncha volt (a második sorozatban a krauncsászana pózban jelenik meg a neve), aki egy nagy hegy formájában állta útjukat. Kárttikéja egy lándzsacsapással megölte, majd belépett Mahendrapuríba, Szurapadman fővárosába. Miután elutasította Kárttikéja békeajánlatát, Szurapadman elküldte a testvérét, Tárakát, hogy küzdjön meg Kárttikéjával. Táraka az összes fegyverét bevetette Kárttikéja ellen, de ő könnyen visszaverte őket és megölte Tárakát a lándzsájával.

Nincsenek megjegyzések: