2015. március 3., kedd

Az uddíjána bandha

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A dzsálándhára bandha és a paraszimpatikus idegrendszer

Ha mélyen előrehajtjuk a fejünket, és összehúzzuk a torkunkat, akkor nyomást gyakorolunk a nyaki érhólyagokra (carotid sinus). Ezzel aktiváljuk a paraszimpatikus idegrendszert, csökkentjük a vérnyomást, és csökkenti a pulzust. A nyaki érhólyag általános célja az, hogy érzékelje a vérnyomás emelkedését a nyaki artériákban, ami, ha nincs csillapítva, károsíthatja az agy érzékeny ereit és akár stroke-ot is okozhat. Ha a vérnyomás bármilyen okból megemelkedik a nyaki artériákban, akkor az artérák megdagadnak és így nyomást gyakorolnak a nyaki érhólyagra. Az érhólyag a stimuláció hatására aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ami csillapítja a vérnyomást és a pulzust. A dzsálándára bandha ugyanezt a mechanizmust használja ki a kumbhaka fejlesztésére és meghosszabbítására. A paraszimpatikus idegrendszer lehetővé teszi, hogy belelazuljunk a kumbhakába, a pulzus és a vérnyomás csökkenése pedig a szervezet csökkent oxigénigényéhez vezet. Következésképpen, a dzsálándhára bandha segítségével a kumbhaka meghosszabbítható, aminek sok előnye van, például a mélyebb meditáció és végső soron a negatív kondicionáltság elengedése. Ezen felül a kumbhakában és a pránájámában csak akkor érhetünk el sikert, ha sikeresen gyakoroljuk a dzsálándhára bandhát. Nem lehet túlhangsúlyozni a fontosságát.


Uddíjána bandha

Az uddíjána bandha azt jelenti, hogy „felrepülni”. A Dhjánabindu Upanisad (75) szerint azért nevezik így, mert felemeli a pránát a központi energiavezetékbe.

Definíció

Belégzés közben csak a hasfal alsó része van behúzva, hogy lehetővé tegye a levegő beáramlását a mellkasba, illetve hogy megakadályozza a hasüreg kitüremkedését. A belső kumbhaka alatt az egész hasüreget izometrikusan összehúzzuk, hogy növeljük a nyomást a hasüregben, és felfelé húzzuk az apána vájut. A kilégzés közben az egész hasfalat izotónikusan összehúzzuk, hogy kipréseljük a levegőt a tüdőből anélkül, hogy az apána váju lefelé áramolna. A külső kumbhaka alatt a hasűri szerveket a mellüreg felé szívjuk, hogy felemeljük az apána vájut. Technikai értelemben véve ez nem bandha, mivel nem történik izomösszehúzódás, de energetikailag ugyanaz a hatása, mint a bandháknak, vagyis megváltoztatja a prána és a váju áramlásának irányát. Annak érdekében, hogy világosan elkülönítsem ezt a módszert az uddíjána bandha másik három fázisától, báhja uddíjánának neveztem el.

Tehát az uddíjána bandha/báhja uddíjána négy különböző formája a légzés négy különböző fázisához kapcsolódik: belégzés, belső kumbhaka, kilégzés és külső kumbhaka. A légzésciklus négy fázisának bármelyikében alkalmazható tehát az uddíjána bandha/báhja uddíjána valamilyen formája."

Nincsenek megjegyzések: