2015. április 9., csütörtök

A naulí jelentősége

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Naulí

A naulí a hasizmok forgatása. Először izolálni kell az egyenes hasizmokat és utána egy hullámszerű mozdulattal először jobbról balra, majd balról jobbra kell mozgatni őket (először persze a bal oldali hasizmot kell izolálni, ezért nevezik váma naulínak). Ezáltal a hasüregben és a belekben vákuumot hozunk létre, ami elősegíti a hasi szervek masszázsát, megerősíti a szívet, a tüdőt és a hasi szerveket, visszaadja az egészségüket és elősegíti a felgyülemlett méreganyagok kiürítését. 

A Hatha-jóga Pradípiká azt mondja a naulíról, hogy megszünteti a gyomorsav-hiányt, növeli az étvágyat, és javítja az emésztést. A Pradípiká szerint a naulí olyan, mint a teremtés istennője, boldogságot teremt és megsemmisíti a test összes betegségét (2.34). De a naulí hatásai nem csak fizikaiak. A Hatha-jóga Mandzsarí szerint a naulí elősegíti a csakrák felfelé forgatását (2.48). A csakrák mindig a Kundaliní felé fordulnak. Aki nem ébresztette fel a Kundaliníjét, annál a csakrák, melyeket lótuszvirágként szoktak ábrázolni, lefelé fordulnak, a múládhára csakrában elhelyezkedő Kundaliní felé. A naulí egy fontos gyakorlat a Kundaliní felemeléséhez, éppen ezért jegyzi meg Szahadzsánanda, a Hatha-jóga Mandzsarí szerzője, hogy elősegíti a lótuszok fölfelé forgatását. 

A Hatha Ratnávalí szerint a naulí az egyik fő folyamat, ami a fontos manipúra csakra megtisztítását előidézi (1.63), míg a másik a Jóga-rahaszja szerint a külső kumbhaka báhja (külső) uddíjána bandhával. A pránájáma gyakorlója számára a naulí gyakorlásának egyik legnagyobb előnye, hogy elősegíti a báhja (külső) uddíjána elsajátítását. Az uddíjána bandha ezen változata nélkül a külső kumbhakát nem lehet eredményesen gyakorolni." 

Nincsenek megjegyzések: