2015. április 15., szerda

Miért kell táplálékkiegészítőket szedni? - 1. rész

Ez a bejegyzés Mark Hyman cikkének fordítása lesz. Az eredetit itt találod.

Szükséged van táplálékkiegészítőkre?

"Fedezni tudom minden tápanyagszükségeletemet az ételből?" - kérdezik néha a pácienseim. Látszólag ebben van logika. Ha teljes értékű, friss, feldolgozatlan ételekből álló étrenden élsz, annak elégnek kéne lennie a vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és más tápanyagok bőséges pótlására, nem?

Sajnos a dolgok nem ennyire egyszerűek. Még ha tökéletes is az étrendünk, számos tényező, például a kimerült talaj, az ételek szállítása és tárolása, a hagyományos fajták genetikai módosítása, valamint a megnövekedett stressz és a mérgező környezetnek köszönhető magasabb tápanyag-igény együttvéve lehetetlenné teszik, hogy csupán az elfogyasztott táplálékból megkapjunk minden vitamint és ásványi anyagot, amire szükségünk van. 

Egyszerűbben megfogalmazva, a bizonyíték azt mutatja, hogy nem kerülhetjük ki a táplálékkiegészítők fogyasztását.

Régebben az orvosok azt gondolták, hogy az ételből megkapunk minden vitamint és ásványi anyagot. A fölös tápanyagokat a szervezet kiválasztotta, vagy mérgezővé váltak. De ez a tendencia változik. ma az orvosok több, mint egy milliárd dollár értékben írnak fel halolaj-kapszulákat. A legtöbb kardiológus ajánlja a folsav, halolaj és Q10 koenzim fogyasztását. A belgyógyászok probiotkumokat ajánlanak. A nőgyógyászok pedig mindig is javasolták a terhesség alatti vitaminfogyasztást.

A legújabb tudományos adatok rámutatnak, hogy a táplálékkiegészítők a biokémiai működésünk és az anyagcserénk elengedhetetlen segítői. Ez a kenőolaj, ami az anyagcserénk kerekeit olajozza. És számos, államilag finanszírozott kutatás mutatta ki az olyan tápanyagok hiányát, mint az Omega-3 zsírsavak, D-vitamin, folsav, cink, magnézium és vas, a népesség jelentős részénél.

A tápanyaghiány négy fő oka

Számos oka van annak, hogy tápanyaghiányosak vagyunk, akár a termőtalaj erodálódása, ami csökkenti az ásványi anyag-ellátottságot; akár a mérgező környezet vagy a szemét-ételek mennyisége, amint számos amerikai elfogyaszt. Ha négy fő okot kéne kiemelni, akkor a következőket mondanám:

1. Úgy fejlődtünk ki evolúciósan, hogy az ételeink sokkal magasabb mennyiségben tartalmaztak vitaminokat, ásványi anyagokat és eszenciális zsírokat.
2. A kimerült talaj, az iparosodott mezőgazdaság és a nemesítési technikák miatt az általunk elfogyasztott állatok és növények jóval kevesebb tápanyagot tartalmaznak. 
3. A feldolgozott, gyárban készült ételekben nincsenek tápanyagok.
4. A környezeti mérgek, napfény hiánya és a krónikus stressz összességében magasabb tápanyag-igényt feltételez. 

Többek között ez az oka, hogy a legtöbb embernek szüksége van legalább egy jó multivitaminra, halolajra, és D-vitaminra. Emellett a probiotikumokat is ajánlani szoktam, mert a modern élet, étrend, az antibiotikumok, illetve más gyógyszerek károsítják a bélflóránkat, ami annyira fontos, hogy egészségesen és vékonyak maradjunk.

A tápanyaghiány és a metabolikus szindróma

Ellentmondásos gondolatnak tűnik, de a túlsúly és a tápanyaghiány gyakran együtt jár. A feldolgozott, magas cukortartalmú, magas kalóriatartalmú ételekben szinte semmi tápanyag nincs, megemésztésükhöz mégis még több vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk. Ez egy kétszeres csapda.

A túlsúly és a cukorbetegség oka egyaránt a tápanyaghiány. A szakértők úgy írják le a cukorbetegséget, mint éhezést a bőség közepette. A cukor nem képes bejutni a sejtekbe. Az anyagcsere nem hatékony, és a sejtek nem képesek jól összehangolt csapatként kommunikálni. 

A megfelelő tápanyagellátás az egyensúly helyreállításának és az eredeti probléma, vagyis az inzulin-rezisztencia megoldásának alapja.

A táplálékkiegészítők kétféle módon működnek:


- érzékenyebbé teszik a sejteket az inzulinra és hatékonyabbá teszik a cukrok és zsírok emésztését.
- A speciális rostok (amikről mindjárt szó lesz) lelassíthatják a cukrok és zsírok felszívódását a véráramba.

Ennek következtében felgyorsul a metabolizmus, kiegyensúlyozódik a vércukorszint, fejlődik a koleszterinszint, kevesebb gyulladás lép fel, csökken az ételsóvárgás, csökken a túlsúly és több lesz az energiánk.

Ha te is rendelkezel a metabolikus szindrómával (Mark Hyman diabesitynek nevezi) - és ne feledjük, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben ez a legtöbb embernél előfordul - étrend-kiegészítőket szoktam javasolni, hogy helyreállítsam az anyagcsere-zavarokat, az inzulin-funkciót, a vércukorszintet és csökkentsem a gyulladást. De először is mélyedjünk el jobban ebben az összetett témában!

Miért olyan zavarbaejtőek a táplálékkiegészítő-kutatások?

Bizonyára téged is zavarba ejtenek a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatos ellentmondó tanulmányok. Egyik nap a folsav jó, másnap már kikiáltják rákot okozónak. Egyik nap a D-vitamin életet ment, másnap pedig haszontalannak tekintik. 

Az ilyen hírek a médiában elegendőek ahhoz, hogy az ember legyintsen az egész témára. Ezekkel a tanulmányokkal az a probléma, hogy gyógyszerként kezelik a tápanyagokat, és a kutatók egy összetevőt hatását vizsgálják  a többitől függetlenül. 

Te a tápanyagok csapatban dolgoznak. A brokkoli nagyszerű étel, és számos betegség ellen megvéd vagy gyógyítja azokat, de ha csak brokkolit ennél, akkor megbetegednél és meghalnál. Ahhoz, hogy egészséges legyél, teljes körű étrendre van szükséged. hasonlóképpen, a táplálékkiegészítők is szinergiában dolgoznak, hogy elősegítsék a megfelelő egyensúly megtartását a testedben. 

Potenciális problémák a táplálékkiegészítők választása során

Amikor a gyógyszerész elkészít egy gyógyszert, akkor tudod, hogy mit kapsz. A kormány gondoskodik róla, hogy ez így legyen. Az étrendkiegészítőket azonban nem ellenőrzik ennyire szigorúan. A gyártók gyakran spórolni akarnak az alapanyagokon, ami problémát okozhat az általános vevőnek.

A helyi bioboltban kapható étrendkiegészítőkkel a következő problémák merülhetnek fel:

- A hatóanyag olcsó és rosszul felszívódó formában van jelen a termékben;
- A címkén szereplő adagolás nem egyezik meg a pirulában található hatóanyag-tartalommal;
- A termék tele lehet adalékanyaggal, színezékkel, állománynövelővel és allergén anyagokkal;
- Az alapanyagok (különösen a növények) toxin-tartalmát (pl. ólom, higany) nem ellenőrizték, vagy a minőségük nem egyenletes;
- A terméket előállító gyárban nem követik a szigorú minőségi előírásokat, ami váltakozó minőséget eredményez.

A saját praxisomban a gyógyítás és regeneráció sarokköveiként alkalmazom a táplálékkiegészítőket, ezért utánajártam a táplálékkiegészítőket gyártó cégeknek, gyárakban is voltam, és a végtermékeik független vizsgálatait is áttanulmányoztam. Kiderítettem, hogy kevés megbízható cég van, és ezek termékeit találod meg a webshopomban.

Attól függetlenül, hogy követed-e a termékajánlásaimat, vagy nem, igyekezz minőségi étrendkiegészítőket választani, és olyanokat, amelyek összetevőiről a kutatások bebizonyították, hogy elősegítik a metabolikus szindróma és az inzulin-rezisztencia kezelését.

Tekints rájuk úgy, mint az étrended részére. A legjobb minőségű ételre és táplálékkiegészítőkre szeretnél szert tenni, amit meg tudsz szerezni. Egy képzett dietetikus, táplálkozási szakértő, vagy a táplálkozással is foglalkozó orvos vagy természetgyógyász útmutatása segíthet abban, hogy a számodra megfelelő termékeket kiválaszd.

Ha ezt még nem tetted meg, akkor ajánlom, hogy olvasd el a The Blood Sugar Solution című könyvemet, amely részletes étrendi ajánlásokat tartalmaz, és minden egyes táplálékkiegészítő előnyeire is kitér. Kezdetnek el fogom mondani, hogy az általam ajánlott étrendkiegészítők milyen előnyökkel járnak, és utána ismertetem az alapvető étrend-kiegészítő tervemet. Olvasd tovább...

(A cikk második részének fordítása holnapután következik)

Nincsenek megjegyzések: