2015. április 12., vasárnap

Az úrdhva-kukkutászana hatásai

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

Mindhárom póz esetében a végső pozícióban a lábak lótuszban vannak, és a felkaron vagy a hónaljban támaszkodnak. A felemeléshez erőteljesen kell nyomni a karral és a felsőtesttel is bele kell dolgozni, ez az erőkifejtés a pózba érkezéskor megszűnik, illetve lecsökken. A bandhákat behúzva a térdet nekinyomjuk a karjainknak, és a karok tolásával és feszítésével ellentartunk nekik. A medencében a bandhák segítségével felfelé húzó erőt kell létrehozni, máskülönben a térdeink le fognak csúszni a karjainkon.

Rávezető változatok

Ha nem tudjuk végrehajtani a lótuszpozíciót, és főleg nem tudjuk a karok segítsége nélkül belehelyezni a lábainkat, akkor azt kell gyakorolni ülve, hanyatt fekve, vagy fejenállásban. Ha a kartámaszok nem mennek még, akkor gyakoroljuk a bakászanát és a bakászanába történő beugrást lefelé néző kutyából, illetve a kiemelést bakászanából. A póz tulajdonképpen a kettő kombinációja, tehát ha ezek mennek, akkor elkezdhetjük gyakorolni az úrdhva-kukkutászanát. Persze az első sorozatban megjelenő kukkutászana és a második sorozat kárandavászanája is hasonlóan jó rávezető pózok az úrdhva-kukkutászanára.

Haladó szinten lehet kísérletezni azzal is, hogy a lefelé néző kutyából kiemeljük magunkat kézenállásba, és onnan ereszkedünk bele a kartámaszos pózokba. Ebben az esetben például kézenállásban helyezzük a lábainkat lótuszpozícióba, majd lassan és kontrolláltan eresszük le a térdeket a karokra vagy a hónaljba. A kiemelésnél is gyakorolhatjuk azt, hogy kézenállásba emeljük ki magunkat, majd ott bontjuk a lótuszt, és lassan ereszkedünk hátra csaturangába.

Egészségügyi hatások: Erősíti a karokat, vállakat, csuklót, törzset, core-izmokat. Nyitja a csípőt és elősegíti a bandhák tudatos végrehajtását.

Ellenjavallatok: Magas vérnyomás (A változatnál), alhasi vagy lágyéksérv, a térd, csukló, könyök vagy a vállak sérülései.

Nincsenek megjegyzések: