2015. április 30., csütörtök

A naulí hatásai

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Most ismételjük meg a gyakorlatot fordított sorrendben. Először hajtsuk végre a báhja (külső) uddíjánát, utána toljuk ki a középső hasizmot (madhjama), innen váltsunk a jobbra (daksina), szívjuk be a báhja uddíjánával és váltsunk a balra (váma), majd vissza a középsőre (madhjama). Álljunk fel, vegyünk néhány levegőt és utána végezzünk egy második kumbhakát, ismét jobb oldalra forgatva a hasat. Ismételgessük ezt egy darabig, akár több hétig is, ha szükséges, amíg mindegyik lépést nem tudjuk teljességgel kontrollálni.

Amikor képesek vagyunk mindegyik pozíciót izolálni, akkor kezdjünk el kát fordulatot végezni egy kumbhaka alatt, Ez azt jelenti, hogy mind a négy pozíciót kevesebb ideig tartjuk ki, és kevesebb időnk van arra, hogy izoláljuk őket. Ennek érdekében egymásba futtatjuk a hullámokat ahelyett, hogy mindegyik körben újrakezdenénk. Balra a következő sorrendet kövessük: kumbhaka, báhja uddíjána, madhjama, váma, báhja uddíjána, daksina, madhjama, innen pedig újra a váma és az uddíjána, majd a daksina, és végül a madhjama. Ezután vegyünk néhány levegőt és még egy kumbhaka alatt forgassuk a hasfalat balra, annyi hullámot végezve, amennyi kényelmes, az izoláció pontosságát nem elveszítve.

Ezután két kumbhakán keresztül forgassuk jobbra a hasfalat, a következő sorrendben: kumbhaka, báhja uddíjána, madhjama, daksina, báhja uddíjána, váma, madhjama, daksina, báhja uddíjána stb. Amint lassan rutinosabbá és gyorsabbá válunk a gyakorlatban, észre fogjuk venni, hogy hullámszerű mozdulat halad végig a hasunkon. Ellenőrizzük azonban, hogy a hullámeffektus nem válik-e a pontosság rovására!

Bizonyos idő múlva háromra növelhetjük a kumbhakák számát mindkét irányban. Ahogy rutinosabbá válunk, még több hullámot tudunk végrehajtani egy kumbhaka alatt. Az 1. szint három kumbhakájával egyetemben ez összesen kilenc külső kumbhaka lesz. Ne csináljunk ennél többet egy tanár felügyelete nélkül. Még tanárral se haladjuk meg az öt kört mindegyik gyakorlatban (összesen 15 külső kumbhaka), anélkül, hogy a korábban javasolt életmódbeli változtatásokat nem hajtanánk végre.

Rá fogunk jönni, hogy a naulí nagyban hozzájárul az általános egészségünkhöz és javítja az emésztésünket. A báhja uddíjánával és a külső kumbhakával kapcsolatos megértésünket is fejleszteni fogja, és nagyon kedvező hatással van az ászana- és pránájáma-gyakorlásunk egyéb aspektusaira is."

Nincsenek megjegyzések: