2015. április 16., csütörtök

A naulí 1. szintje

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Naulí, 1. szint

A gyakorlatot üres gyomorral kell végezni, miután kiürítettük a beleinket. A kora reggel ideális – az ászana- és pránájáma-gyakorlást megelőzően. Bár a haladó nauliít a Kundaliní felemeléséhez később kell végezni padmászanában vagy hasonló meditációs pózban. a legkönnyebben álló helyzetben tudjuk megtanulni. helyezzük a lábainkat csípőszéles terpeszbe, a kezeinket pedig támasszuk a combjainkra a térdek fölött. Most dőljünk előre és nézzünk a hasunkra. Sokat segít, ha nem takarja ruha a hasunkat, és így látjuk és értjük a mozgások hatását.

Lélegezzünk ki teljesen, és a kilégzés végén a hasfal behúzásával nyomjuk ki a maradék levegőt is a tüdőnkből. Most feszítsük meg és zárjuk el a torkunkat, majd teljesen lazítsuk el a hasizmainkat. A torkunkat erősen elszorítva hajtsunk végre egy látszólagos belégzést. Ez azt jelenti, hogy úgy teszünk, mintha belélegeznénk, de nem tudunk, mivel a torkunk meg van feszítve. Ilyenkor a bordaközti izmok által valamelyest kiterjed a bordakosár. Ezen felül emeljük a bordakosarat a fejünk irányába. Ezeknek a kombinált akcióknak köszönhetően a tüdőben lévő vákuum fölfelé, a kulcscsontok irányába fogja szívni a tüdőt. Ezáltal a rekeszizom megemelkedik és megnyúlik (ami önmagában is nagyon fontos és kedvező a rekeszizom számára), ami által a hasüreg szervei is felfelé szívódnak a mellüregbe, ez pedig megváltoztatja a hasi szervekre nehezedő nyomás mértékét. Ebből megérhetjük, hogy átlagos egészséggel (és nem gyenge egészséggel), kell rendelkeznünk, különösen a hasi szerveket illetően ahhoz, hogy ezt az intenzív gyakorlatot végre tudjuk hajtani.

Most elérkeztünk a külső (báhja) kumbhakához a teljes uddíjána bandhával, amit báhja uddíjánának is neveznek. Ha ez az első találkozásunk a báhja kumbhakával vagy egyáltalán a kumbhakával, akkor ne tartsuk tovább, mint tíz másodpercig, hogy hozzászokjunk a naulí 1. szint részéhez, mielőtt továbbmegyünk. Ha már gyakoroltuk a külső légzésvisszatartást (a báhja kumbhakát) és a külső uddíjánát (báhja uddíjána), akkor azt fogjuk látni, hogy a naulí gyakorlásával még jobban fogjuk tudni végezni őket.

Ha már hozzászoktunk a külső kumbhakához, és kényelmesen tudjuk végezni, akkor hirtelen lazítsuk el a bordaközti izmokat, a széles hátizmot és a trapézizom alsó részét, és engedjük el a tüdő felfelé szívását. Ekkor a rekeszizom hirtelen le fog ereszkedni és a hasi szervek visszatérnek eredeti helyzetükbe. Ezt az akciót a hasizmok megfeszítése nélkül kell végrehajtani, csupán a mellkasban és a tüdőben létrehozva és elengedve a szívó hatást. Amikor a hasi szervek visszatértek eredeti helyzetükbe, akkor elvégeztük a naulí 1. szintjének egy ciklusát. Egy légzésvisszatartás időtartama alatt akár tízszer is megismételhetjük gyors egymásutánban ezt a ciklust, ami által a hasfalunkban egy csapkodó, függőleges hullámmozgás jön létre. Ezzel elvégeztünk egy kört a naulí 1. szintjének hullámmozgásából. Lazítsuk el a torkunkat, lélegezzünk be finoman és egyenesedjünk fel. Ha nehéznek találjuk a belégzést a tüdőben lévő negatív nyomás közben, akkor erőteljesen fújjuk ki a maradék kis levegőt a tüdőnkből, és csak utána lélegezzünk be lágyan. A következő néhány napban finoman növelhetjük a körök számát egyről háromra, közben néhány levegőt véve és felegyenesedve, ha szükséges. A körönkénti hullámok számát is fokozatosan növelhetjük 10-ről 15-re, majd 20-ra, akár 60-ig is felmehetünk. A folyamat közben figyeljünk oda, hogy nem áldozzuk fel a hullámok mélységét a frekvencia növelése miatt. Biztosítsuk, hogy minden egyes hullámmozgás erőteljes, máskülönben a gyakorlat hatása elveszik."

Nincsenek megjegyzések: