2015. április 25., szombat

Az ászanák és a bandhák a Detox-jógában

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

Az ászanák méregtelenítő hatásai

Az ászanák, vagyis jógapózok méregtelenítő hatása szintén több szinten érvényesül. Az előrehajlító és gerinc-csavaró pózok erőteljes nyomást gyakorolnak a hasűri szervekre, így elősegítik a méreganyagok kiemelését az emésztőszervekből. Az ájurvédikus masszázs során például a terapeuták alaposan átmasszírozzák a hasüreget, ezt azonban az európai emberek nem szeretik, vélhetőleg a beleikben felgyülemlett nagy mennyiségű méreganyag miatt. A méreganyagokkal teli szervek ugyanis érzékenyek a nyomásra, eleve duzzadtabb állapotban vannak, mint egészségesen. A hasűri nyomás növelése által tehát „kipréseljük” a méreganyagokat a szervekből, melyek utána a véren, valamint a bőrön és a kiválasztó szerveken keresztül tudnak kiürülni.

A Detox-jóga gyakorlatsorban számos olyan ászana van, amelyeknél a láb vagy a comb kifejezett nyomást gyakorol a hasfalra, hasüregre, így még jobban elősegítve a méregtelenítést. A hátrahajlító pózok pedig a gerincoszlop mentén található idegdúcokat stimulálják, ami elősegíti az idegrendszer és a nádík (energiavezetékek) megtisztulását. Ugyancsak az idegrendszerre és a nádíkra hatnak az egylábas egyensúlyozó pózok, valamint a sorozat végén található fordított pózok is.

A bandhák (izomzárak)

A Detox-jóga gyakorlatsorban három bandhát alkalmazunk: a múla bandhát (gát- vagy gyökérzárat), az uddíjána bandhát (gyomorzárat) és a dzsálándhára bandhát (áll- vagy torokzárat. A bandhákat fizikai szinten a három rekesz (a nyaki rekesz, a hasi rekesz és a gátizomzat) behúzásával hajtjuk végre. Ennek természetesen fizikai szinten is számos kedvező hatása van. Emellett a bandhák energetikai szinten is hantnak, mivel elősegítik a prána bejuttatását a szusumnába (központi energiavezeték), illetve a Kundaliní energia felébresztését. Alaphelyzetben a prána időszakosan váltakozó dominanciával kering az ídában (hold-vezeték) és a pingalában (nap-vezeték), melyek sorrendben a bal, illetve a jobb orrnyílásból indulnak ki, utána felfelé tartanak az ágjá (harmadik szem) csakrába, majd a gerincvelő vonala mentén elhelyezkedő szusumná (központi energiavezeték) köré csavarodva a múládhára (gyökér) csakrában találkoznak össze.


Ebből fakadóan a múla bandha gyakorlása elengedhetetlen ahhoz, hogy a két oldalsó vezetékben keringő prána belépjen a központi csatornába. Az uddíjána bandhával a prána nyomását tudjuk fokozni, és mint ahogyan a neve is mutatja (uddíjána - „felfelé szálló”), a múla és uddíjána bandhák együttes alkalmazása felfelé irányítja a pránát és vele együtt a Kundaliní energiát is. A dzsálándhára bandha (torokzár) jelentősége főként a kumbhaka (légzésvisszatartás) során kiemelkedő, mivel megakadályozza a prána beszivárgását a fejbe, ahol kellemetlen tüneteket okozna. A dzsálándhára bandhát ennek megfelelően csak azoknál az ászanáknál alkalmazzuk, ahol az áll a mellkashoz ér (pl. szarvángászana – gyertyapóz, illetve halászana – ekepóz), valamint a légzésvisszatartások során is használni fogjuk.

Nincsenek megjegyzések: